Fru Helligdagsfred

Jeg er ikke så religiøs av meg at jeg ikke gjør NOE på helligdagene, men jeg gjør i alle fall ikke ting som plager andre. Som å kjøre gravemaskin, klippe plena eller bruke motorsag. Vaske klær og male og pusle i hagen er helt i orden, men en dag i uka er det faktisk helt greit at det er så stille i nabolaget at det går an å høre fuglekvitter og gress som gror. Det er godt å sitte i godstolen ute eller inne og lese og bare koble ut verden og alle lyder som vi ellers i uka har ørene fulle av. Nå i mai er det heldigvis enda flere av disse stille dagene, men det er jo ikke alle som er enig med meg i at plenklipperen skal stå.

Er helligdagsfreden noe som ikke eksisterer lenger? Er jeg gammeldags og naiv som forventer at alle skal ta hensyn til hverandre og ikke bruke maskiner som bråker på søndager? Er jeg helt dust som ikke forstår at folk ikke har TID til å gjøre alt på hverdagene og må ta søndagene til hjelp?

Jeg er ikke spesielt tøff av meg – verbalt sett, men i det siste har jeg hoppet over et par av mine indre barrierer og bestemt meg for å bli flinkere til å si fra. Etter å ha sittet her i stua og hørt på motorsagdur et kvarter for lenge en dag for mye, tok jeg mot til meg og gikk ut til den ukjente mannen og sa fra. Sa fra at jeg skulle ønske det kunne være stille EN dag i uka. At jeg skjønner at folk har det travelt og at søndager er fine dager til å komme i mål med prosjekter på. At jeg ikke mente å være vanskelig men at jeg bare ville si fra. At det durer i hele huset når han holder på.

Heldigvis var det en ålreit mann. Trønder var han også. Trivelig. Jeg fikk dårlig samvittighet. Selvsagt gjorde jeg det, jeg er da ei kjerring for pokker. Det var nære på at jeg tok den klassiske «Men jeg mente det ikke så alvorlig altså, du må gjerne fortsette, jeg ville bare si fra.» men heldigvis greide jeg å la være. For jeg synes jo ikke at det er greit! Det var jo derfor jeg tøffa meg opp for å si fra!

Typisk kvinnfolk altså. Skal alltid blande følelser og empati inn i alt mulig. Han sto jo der i regnet med motorsaga og hadde nettopp fått «en sur nabo» rett opp i ansiktet, selvsagt nappet det i samvittigheten min.

Jeg var ikke sur altså, jeg lover. Jeg var så søt og sjarmerende at JEG i alle fall hadde lagt ned våpnene om jeg hadde møtt meg i skogen.

Hva mener du om helligdagsfreden? Er det jeg som er vrang? Har jeg blitt ei gammel kjerring?

7 kommentarer om “Fru Helligdagsfred

 1. Jeg synes også at det er greit at det er stille på søndager og helligdager. Men etter å ha bodd på landet i 7 år, har jeg skjønt at søndager ikke er så hellige lenger. Naboene klipper gresset og bøndene kjører traktor. Så jeg har strukket meg til at det er greit om vi klipper gresset på søndager, men da etter kirketid.
  De virkelige helligdagene holder jeg stille. Men jeg ville nok ikke sagt ifra om en nabo ikke var enig med meg…

  Liker

 2. Å kunne bruke en søndag på å klippe gresset og fikse i og rundt huset ser jeg på som en nødvendighet når en har full jobb. Så ja, der er du nok litt gammeldags, etter mitt syn.
  Var og gikk en fin tur på kirkegården i dag – der var det stille og masse fuglekvitter 🙂 Det samme er det i skogen. Så et tips neste gang naboen jobber; gå deg en fin tur i frisk luft 🙂 Putt niste og sitteunderlag i sekken og få stillhet akkurat når det passer deg!
  Himmelspretthilsen fra Ingrid

  Liker

 3. Jeg jobber gjerne i hagen alle dager bortsett fra 17.mai, men jeg lager ikke støy på søndager og helligdager. Det er likevel en selvfølge at bøndene skal få utnytte hvert et sekund med fint vær til å produsere mat. Jeg har derimot ingen toleranse over over biler eller motorsykler som blir ruset i et hobbyverksted over gata.

  Liker

 4. Jeg synes helligdagsfreden er blitt borte, og jeg savner den. I påsken opplevde jeg at noen brukte gravemaskin i oppkjørselen på en veldig stille og solfylt første påskedag og det er IKKE greit.

  Fikse inne i huset og jobbe i haven, det skal folk gjerne få gjøre. Men motorisert ferdsel kan man ta litt hensyn med. Gressklipperen virker sikkert en annen dag også. Og man skal ha jæskla svær plen om det ikke er gjort på en halvtime en ettermiddag eller kveld i uken. Samme gjelder hekkeklipp.
  At man foretrekker å gjøre slikt kun søndager, er en annen sak.
  Og selvsagt spiller været, dvs nedbøren inn. Det er sommere i dette landet hvor man aldri får klippet plen…

  Liker

 5. At bøndene må jobbe har jeg FULL forståelse for. Men at noen bruker hver bidige søndag (og innklemte helligdag) til å slå seg løs i skogen, det har jeg ingen forståelse for. 😉

  Liker

 6. Jeg bor på landet og har skogen rett ved døra – men i går regnet det og to turer med bikkja i skogen var nok 😉 Klippe gresset KAN jeg forstå – det er mulig jeg har gjort det selv til og med, men å dure rundt med de største motoriserte slåmaskinene og motorsag hele dagen – DET forstår jeg ikke.

  Håper du hadde en fin himmelsprett! 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s