Fru Bokorm

Jeg leser Henrik Langelands «Verdensmestrene» om dagen og den er så BRA! Jeg prøver faktisk å lese minst mulig hver dag for at boka skal vare lenge, og jeg kan ikke huske sist jeg fant en bok jeg gjorde det med.

Handlingen er fra Oslo, vi starter på 80-tallet med at Brå brekker staven og så følger vi hovedpersonene som da er rundt 12 år, videre. Her har vi Laurentius Michael Meltzer d.a.y. (kalt Lars), oppvokst i Hemingland på Gulleråsen og i en tradisjonsrik advokatfamilie med aner tilbake til nasjonens grunnleggere, Amar Singh som nettopp har kommet flyttende fra India for å gjenforenes med sin far som kjører t-banen,  Simone Bugge Kristoffersen fra Husebygrenda som har en far som kler seg ut som fantomet når det årlige kostymerennet avholdes og vi møter arbeidersønnen Remi Halvorsen fra sosialdemokratiske Oppsal.

Tilfeldighetene vil at livene deres vikles sammen med alt hva det innebærer av sosiale og kulturelle forskjeller i Oslo på 80-tallet, da det nyrike oljelandet Norge vokste frem. Men det er ikke bare skildringene av disse livene som gjør at jeg liker boka og vil drøye den, det er måten forfatteren minner meg på alle TING og hverdagstrivialiteter og nyheter og levemåten vi hadde den gang, og som jeg helt hadde glemt!

Jeg får et skikkelig flashback til det som for meg (når jeg blir hundre år, vel og merke) er gamle dager. Da brusmaskina kom, vi spilte inn Ti i skuddet på kassett, vi spiste bananbugg og gikk i Ispa og Millet. At jeg har bodd i området der hverdagen til Lars befinner seg, gjør det jo ikke bedre – jeg sklir rett tilbake når jeg åpner boka og leser om veier, steder og hus jeg kjenner, og er det noe jeg liker så er det bøker som får meg til å gjøre akkurat det. Som tar meg tilbake til noe jeg selv har opplevd eller steder jeg har vært, sånn at jeg virkelig kan dykke ned i historien og bare bli med etter hvert som jeg leser – og helt glemme tid og sted.

Om du leter etter en bok for julen (den er på 600 sider) og er barn av 70-tallet, anbefaler jeg deg å lese denne. Og det beste er at det er den første av fire – jeg kan nesten ikke vente! Hurra Henrik Langeland, you got me – again!

God onsdag! 🙂

En kommentar om “Fru Bokorm

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s