Fru Potetball


Min favorittrett har i alle tider vært raspeball – eller potetball, eller komle eller kompe eller hva du nå kaller det, kjær ball har mange navn! Da jeg var lita og var hos mormor og besten, var høydepunktet i helga når mormor laget ball, og var det ikke ball var det ertesuppe som var det beste i verden. Sånn er det nesten enda.

Når jeg får servert mammas hjemmelagede ball, glemmer jeg alt annet i verden. Sushi, pinnekjøtt, pizza, biff, kanin, sjømat og pastaretter som er favorittene ellers, blekner i sammenheng. Ball er livet! Ball med bacon, saltkjøtt, kålrabistappe og smør. Smør på flesk. Fabelaktig mat!

En gang spiste jeg 15 baller, kun for å slå min onkel Per sin rekord på 11. Jeg kunne ikke gå på flere timer etterpå. Ballene er jo ikke akkurat små heller, så at den (da) lille magen min fikk plass til så mange, er et under. Nå klarer jeg meg med ca åtte. Det er mer enn nok det også, og det er ikke plass til mer den dagen for å si det sånn.

I dag fikk vi ball til middag. Jeg har gledet meg i flere uker, ladet opp magen det siste døgnet og satt klar ved bordet lenge før mor sa værsågod. De rykende varme potetballene, kokt i kraften fra saltkjøttet, fantastisk kålrabistappe og bacon strødd over og en klatt med smeltet smør på toppen, nærmere himmelrik kom jeg ikke i dag i alle fall. Ikke bare er smaken god, det er nok også det at jeg spiser det så sjelden og har bare gode minner om denne retten, som gjør den til en favoritt. Det er jo helt vanlig husmannskost (i den grad husmannskosten fortsatt lever) men likevel (eller kanskje nettopp fordi denne typen hjemmelaget mat ikke er så vanlig lenger?) så er det noe av det mest kulinariske jeg kan tenke meg.

Nå skal jeg krølle meg som en ball opp i godstolen, lese aviser og kose meg med fyr på peisen og fotballkamp på tv, pappas kommentarer og ekstatiske utrop, mammas fnys over idiotiske dommeravgjørelser og konas små «heia den som vinner» fra den andre godstolen. Jeg skal nyte den struttende magen og den gode smaken som enda sitter i munnen, og så skal jeg selvsagt glede meg til restemiddag med stekt potetball, som ligger nest øverst på husmannskostfavoritthylla mi!

Blogglisten

En kommentar om “Fru Potetball

  1. Jeg er helt enig, ball er noe av det beste som fins! Hos oss spises det på en helt annen måte da, med bare bacon, sukker, sirup og «møsbrømsaus», som er en saus av brunost. Hehe, sånn som jeg skriver det så høres det jo nesten ut som dessert 🙂
    Jeg ønsker deg en riktig fin påske sammen med dine nære og kjære 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s