Fru Strikkedilla

Jeg har aldri vært spesielt interessert i håndarbeid, til min mor og min mormors store fortvilelse. De er begge noen eksperter på området, mamma på strikking og mormor på veving og hekling. Jeg var hun som heller ville ha dobbelt opp med sløydtimer i stedet for håndarbeid og matlaging. Jeg satt heller i snekkerboden sammen med Besten og pusset på noe han hadde laget, eller noe jeg selv hadde mekket med kniver og tappejern og sag og hammer, enn å være med mormor i kjelleren å lage lefser, lapper og potetlomper (eller potetkak som det heter der jeg kommer fra). Jeg spiste dog nok av sistnevnte, jeg tror nesten jeg er oppfostret på potetkak med majones. Ja – majones, ja. Jeg tror det var en teknisk feil som min mormor gjorde en gang på 50-tallet, og så fant hun ut at det passet godt på lomper. Jeg synes den passer like godt den dag i dag og vi er kanskje den eneste familien i verden som mauler lomper med majones på?
Nu vel, det var ikke potetkakene jeg skulle snakke om. Det var håndarbeid. Jeg hadde selvsagt håndarbeid på barneskolen, noe annet var jo bare å glemme, men jeg likte det ikke og ble ganske raskt ferdig med mine prosjekter. Et halvskeivt forkle, tråklet på symaskina eller kastet fort over for hånd, et par grytekluter strikket i all hast, en halvstrikket genser som mamma måtte overta, ei lue med rullekant, du vet – alt det der som vi MÅTTE gjennom og som jeg synes var helt ubrukelig kjedelig. Sløydoppgavene derimot, de ble med hjem og høytidelig overlevert. Spekefjøler,  tålmodig inngravert med sirlig håndskrift og pusset til det ikke fantes ei flis, fuglebur og innretninger ble gitt bort til besteforeldre og opphengsduppedingser og lesebrett til å bruke i senga (eller i badekaret, det var jo perfekt til å legge Donaldbladet på!) ble laget med den største kreativitet og velvillighet.  At jeg ikke ble møbelsnekker eller noe i den dur, er egentlig ganske rart?
Og så var det det med strikkinga da. Hekling har jeg aldri fått dreisen på, uansett hvor mange ganger jeg har prøvd. Strikking derimot, der må jeg ha arvet noe fra min mor, for selv om jeg ikke har strikket siden nevnte genser på barneskolen, husket jeg hvordan jeg la opp, jeg husket hvordan maskene skulle strikkes både rett og vrang, og jeg husket (etter litt hjernetrim) hvordan man legger av. 

Grunnen til at jeg i det hele tatt begynte å strikke i sommer, var at jeg tok en tur innom Severinestuggu Garnutsalg i hjembygda Oppdal. Der var det garn i alle regnbuens farger – OG, oppdaget jeg til min store glede, det var uendelig mange TYPER garn! Det var ikke bare kjedelig ullsokkgarn i kjedelige farger. (Jeg vet, det var ikke det i «gamle dager» heller, men det er det jeg tror jeg tror det var. ) OG det var fine mønster i fine trykksaker. (Ikke at jeg (foreløpig) noen gang kommer til å følge et mønster, her strikkes det av egen fantasi og med STOR tro på at resultatet blir fantastisk.)  
Jeg ble i alle fall inspirert, kjøpte meg pinner i miljøvennlig tre og strikket i vei. For de av dere som har fulgt med, vet dere at resultatet ble tre luer og en hals på ei uke uti havgapet på Nordmøre, og etter ferien har det faktisk blitt ei lue til. OG en bestilling på en lue. Hva gir du meg?  Nå har jeg også begynt på en stor og enkel genser i deilig hvit (og muligens litt rosa eller brun) babyalpakka, og sitter om kveldene og koser meg i stolen mens jeg ser på tv og kakler med Konemor. I stedet for å kjøpe en strikkegenser på Cubus til 299,- kjøper jeg altså garn til 80 kroner nøstet og tråkler meg gjennom flere timer med HÅNDARBEID. Jeg har sågar fått «Nøstekort» på Husfliden.
Livet endrer seg, det er ikke mer å si om den saken.

Ha en strålende varm og deilig augustdag! 

4 kommentarer om “Fru Strikkedilla

  1. Fantastisk å lese innleggene dine altså, smiler støtt og stadig 😉
    Majones og lefser er helt sikkert godt, hilsen ei som elsker banan med majones på brødskiva 😉

    Gøy at du har funnet strikkinga og at du får det til 🙂

    Klem

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s