Hvis Gud tok en flytur over Gjevilvassdalen

Det er ganske mye det går an å være lei av nå. Vi er lei av restriksjoner, av munnbind, hjemmekontor, stengte skoler og barnehager, stengte kjøpesenter og ekle koronatester. Vi er lei av å ikke kunne reise hvor vi vil, av folk som ikke følger reglene, av å ikke kunne møte alle vi er glade i og ikke minst, vi har så lyst til å klemme på folk at vi ser desperate ut hele gjengen.

Og så har vi de «vanlige» tingene vi er lei av, uavhengig av pandemi. Høye strømpriser, politikere, folk som snakker høyt i telefonen i stillevogna på toget, de som går med store sko i skisporet, hundeeiere som ikke tar opp hundebæsjen, av at noen alltid henger dorullen feil vei – og ikke minst, konflikten i Gjevilvassdalen.

Av det jeg har ramset opp nå, er det bare en ting som gjør meg skikkelig lei. Det er bare en ting som får meg til å få lyst til å reise meg opp å brøle at NÅ ER DET NOK – og det er Gjevilvassdalen. Eller for å være konkret; kranglinga om skiløypa.

For selve Gjevilvassdalen, Oppdals indrefilet og store stolthet, den er det umulig å bli lei av.

Jeg har gått mine mil på ski der, både frivillig og ikke fullt så frivillig. Jeg har vært budeie i Gjevilvassdalen to ganger, og opplevd den fantastiske fjellsommeren, rautende kyr og utpåkara. Jeg har vært der på klasseturer flere ganger og løpt over lyng og myr og fortalt spøkelseshistorier rundt bålet. Jeg har vært på telttur på Rauøra og våkna med finkornet sand i ører og munn. Jeg har fiska i timevis uten å få så mye som et napp. Jeg har vært på båttur, på biltur, sykkeltur og gåtur. Jeg har bada i vannet, jeg har sola meg på stranda, jeg har spist vafler på Gjevilvasshytta og jeg har tatt en million bilder av alt jeg har sett og opplevd.

Jeg tror at da Gud skapte Gjevilvassdalen, da tok han en skikkelig titt i skapet der han oppbevarer alt det aller fineste i hele verden, plukket fra øverste hylle og drysset det over dalen: Grønt gress. Høye fjell. Rent vann. Frisk luft. Klukkende bekker. Fargerike markblomster. Fugler. Dyr. Innsekter. Fisk. Solskinn. Vinterstormer. Gult høstløv. Hvit sandstrand. Museører på fjellbjørka. Stillhet.

Alt dette vakre ble forsiktig plassert i dalen mellom fjella. Og så oppdaget menneskene det.

Alle som kommer dit for første gang, blir målløse. Hvis sola skinner og dalen viser seg fra sin beste side blir de stående og måpe og kan nesten ikke forstå det de ser. Og dette skjer ikke bare første gang. Det skjer også andre og tredje og tusende gang. Vi blir aldri lei av å oppleve dette fantastiske og idylliske landskapet, om igjen og om igjen.

Sett utenfra er debatten om det skal være skispor eller bilvei i dalen om vinteren, vanskelig å forstå, og jeg har sluttet å lese det som skrives for lenge siden. Det er bare utmattende. Sett utenfra er dette en krangel som har vokst seg så stor at uansett hvem som til slutt vinner, så risikerer vi å stå igjen med bare tapere.

Dette er et lite stykke norsk natur som var tiltenkt alle å fritt kunne bruke for å få ro i sjela, og det er ganske ironisk at det stedet folk vanligvis drar til for å hvile seg fra bråket i verden utenfor, nå er det mest bråkete.

Hvis Gud hadde lest gjennom de årelange diskusjonene og tatt seg en flytur over dalen, hadde han blitt sjokkert og fullstendig sønderknust. Han hadde blitt like sønderknust som han hadde blitt om han hadde tatt seg en tur over Amazonas og sett ødeleggelsene av regnskogen. Og ja, jeg setter det skikkelig og litt usaklig på spissen, men ser vi det fra dette perspektivet, ser vi også at det som skjer, ikke bare er ødeleggende for de som lever nå, men også for de som kommer etter oss.

Friheten i naturen er noe av det viktigste vi har. Rekreasjonen den gir er mer verd enn all verdens gull, men det aller, aller viktigste er arven vi gir videre til de kommende generasjonene.

Er det ikke nok krangling nå?

XXX

Fru Pérez

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s