Tingenes tilstand

«Vi må ta bedre vare på tingene våre!» sa kona mi her om dagen. Kommentaren kom som et resultat av en skade på det ene vinterdekket. Det viste seg heldigvis at det ikke var vår skyld, det var en fabrikkfeil, men uavhengig av hvem som var ansvarlig så satte det i gang tankene.

Hun har helt rett, kona mi. Vi må ta bedre vare på tingene våre. Jeg er en skikkelig slabbedask når det kommer til å rengjøre gressklipperen før jeg setter den inn for sesongen, for eksempel. Ikke vasker jeg sommerdekka før jeg legger dem bort heller. Hageredskapene ligger litt her og der, og i alle fall ikke der de burde være. Sykkelen står ute i friluft året rundt. Den fine buksa har fått malingsflekker og blir degradert til arbeidsbukse.

Og jeg er ikke alene. Jeg ser det hos alle. Vi har så mange ting at vi ikke greier bry oss om dem. Et resultat av grei økonomi og det at vi bor i et av verdens mest vellykkede land, har gitt oss en kjøpelyst som faktisk er til å bli litt flau over. Vi kjøper og kjøper og kjøper og fyller opp skap og skuffer og boder og garasjer og kjellere, og så mister vi helt oversikten.

I stedet for å lete litt ekstra etter den skrutrekkeren du vet du har, går vi heller i butikken og kjøper en ny. Og mens vi er der kjøper vi med litt ekstra. «Kjekt å ha!» Alt dette «kjekt å ha» blir til slutt så mye av det flommer over. Hva skal vi med fire sett med startkabler? Fem hagespader av samme sort? Eller 50 t-skjorter? Alle skoene? Halvparten av dem blir av en eller annen grunn aldri brukt, og i stedet for å bruke dem, kjøper vi heller et nytt par. Og så dytter vi den dårlige samvittigheten litt lenger inn i skapet, til de har ligget der i så mange år at vi kan kvitte oss med dem.

Vi tjener pengene våre selv og skal selvsagt belønnes for jobben vi gjør – ved å kjøpe oss noe. Vi drar kredittkort for å få akkurat den tingen akkurat når vi ønsker det, i stedet for å spare og i løpet av sparetiden kanskje komme frem til at vi ikke trenger det likevel. Vi går innom klesbutikken på vei hjem fra jobb og tar med oss et par nye plagg, fordi de var så fine og så billige, og akkurat det vi manglet i klesskapet. Helt til vi rydder og ser at vi allerede hadde det.

Vi klikker hjem den ene dingsen etter den andre, til samlinga blir så stor at den ikke kan brukes fordi vi ikke forstår hvilken ledning som hører til hva. Denne skjødesløsheten overfører vi til barna, som absolutt ikke vet hva de eier. Lekekassene er så store og tunge og mange at det som ligger oppi dem ikke har noen verdi i det hele tatt.

Vi kan med rette sette vårt forbruk i sammenheng med årets tv-aksjon for bekjempelse av plast i havet. Selv om vi personlig ikke kaster ting i havet eller i naturen, så gjør vi det likevel ved at vi kjøper ting vi ikke trenger som produseres i land som ikke har rutiner for håndtering av fabrikkavfall og utslipp. Når vi er lei av produktet eller har ødelagt det, havner det i søpla. Det Norge ikke kan ta seg av, sendes til ut av landet og joda, mye blir gjort om til energi både her og der og mye blir resirkulert, reparert og brukt på nytt, men i fattige land blir søplebergene likevel store som fjell. Våre ødelagte rester blir brent, spredd med vinden, havner i lufta – og til slutt i sjøen.

Det vi kjøper påvirker hele økosystemet. Det vi kaster på grunn av at vi ikke gidder vedlikeholde det eller ikke trenger det lenger, det blir noen andres problem.

Jeg synes det er en trist utvikling. Våre besteforeldre spinket og sparte før de kjøpte det de trengte, de vedlikehold det og reparerte det, og kanskje arvet vi det og bruker det enda. Hvordan blir det med barnebarna til de som er unge i dag? Vil de arve noe som de vil sette pris på og ta vare på, eller arver de bare ting de må kjøre på fyllinga?

Arver de noe i det hele tatt, hvis vi setter det i et større perspektiv?

Det er på tide å tøyle kjøpelysta si. Det er på tide å begrense forbruket.
Det er på tide å ta vare på det vi har.

XXX

fru Perez

En kommentar om “Tingenes tilstand

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s