Mat med mening

Vi var hos naboen her om dagen. De bor på gård hvor de ikke har dyr lenger, men de brygger øl og dyrker grønnsaker. Vi fikk plukke med oss nypoteter, knutekål, gulrøtter, sukkererter og løk – og så avsluttet vi dagen med noen glass øl på låven som er gjort om til pub.

Det er ikke mye som slår smaken av det en høster selv, og flere ganger i sommerferien har jeg tenkt over hvor heldige vi er som har så mye god mat rundt oss. Vi har fiska makrell og krabber, spist reker rett fra brygga, mumset tomater fra drivhus og spist sjølplukka ramsløk og kantareller.

Det er ganske fantastisk at vi bor i et så lite land at vi vet hvor det vi spiser kommer fra. Vi kan velge å kjøpe eplejuice fra Hardanger, ost fra Tingvoll, syltetøy fra Sogn, gris fra Undrumsdal, kylling fra Drangedal, reinsdyr og melk fra Røros, rakfisk fra Valdres, kje fra Trysil, iskrem fra Kristiansand, potetgull fra Toten, saft fra Askim, reker fra Lyngen, flatbrød fra Innset og for ikke å glemme lam, storfe, potet og akevitt fra Oppdal. Jeg kunne fortsatt i det uendelige. Vi kjenner alle disse stedene. Enten har vi vært der selv eller så kjenner vi noen som kommer derfra, og denne lokalkunnskapen gjør at vi stoler på maten vi spiser.

Disse små og store produsentene som leverer matvarer, gjør det selvsagt for å tjene penger. Alle vet at man ikke kan leve på luft og kjærlighet alene, uansett hvor idealistisk man ønsker å være. Men jeg tror at sammen med ønsket om penger i lommeboka, er drivkraften – spesielt for de små – også det å dele godt håndverk. Dele kvalitet.

Det er mange stolte gårdbrukere med respekt for dyr og natur der ute.

Barne- og ungdomsåra mine på Oppdal ga meg innsyn i gårdsdrift og potetplukking, og etter over halve livet i Oslo og Asker, hvor det popper opp den ene sjappa etter den andre, drevet av engasjerte folk som har fokus på ren norsk mat og god dyrevelferd, kan jeg ikke annet enn si at jeg er skikkelig glad for å bo her mellom fjell og sjø, med bønder og fiskere, folk fra distriktet og fra byen, de aller fleste med beina godt plantet i matjorda som vi bruker til å dyrke godsakene i.

Sett i lys av alle overskrifter og dokumentarer og diskusjoner i år, eller kanskje på tross av alt dette, så er jeg overbevist om at de aller fleste som produserer noe i Norge, liker det de holder på med og legger sjela si i god kvalitet på det som havner på vår tallerken. Det finnes selvsagt alltid utskudd og unntak, uansett hvilken bransje man er i, og de som ikke følger regelverket må finne seg noe annet å gjøre.

Jeg er glad for at det har blitt mer fokus på dyrene og hvordan de har det, men jeg liker ikke at «alle» nå skal synse og mene at bønder er drittsekker og dyremishandlere. Jeg synes det er drøyt at så mange skal ha meninger om et yrke de ikke har noe kunnskap om. «Utan bonden vil byen døy!» står det på et klistremerke jeg en gang hengte opp i barndomshjemmet mitt i Indianerbyen. Jeg tror at bønder må rope høyere. Motkulturen til det som får flest avisforsider og delte artikler må frem i lyset. Det er jo så mye å være stolt av!

Å være en bevisst konsument har blitt viktig for meg. Jeg vil vite hvor maten min kommer fra, jeg vil vite at dyra har hatt det bra og at grønnsakene ikke er sprøyta med noe som gjør at jeg blir syk.  Jeg vil ikke ha importvarer hvor jeg ikke har kontroll på hvordan dyret har hatt det eller hva det har spist eller blitt medisinert med, eller lure på hva slags behandling eplene har fått, som gjør at de holder seg like grønne og friske etter tre måneder på skrivebordet mitt.

Det tar litt ekstra tid og innsats å være så nøye på det som havner i handlekurva, men det tar også tid å lage alt som ligger i hyllene. Av respekt for bonden, jorda, dyrene og fremtiden, tror jeg den ekstra tiden er verd det – og om jeg ikke kan klare å redde verden alene, så gjør jeg i alle fall noe.

Mitt avtrykk på jorda kan bety noe for noen.

Og de som lager maten vår betyr alt for alle.  

xxx

Fru Pérez

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s