Pandoras eske

«Vettre er en matrikkelgård i Asker. Gården har gitt navn til strøket Vettre.
Den opprinnelige navneformen er antatt satt sammen av vatr og -vin og kan da bety «enga ved sjøen». Det var to Vettre-bruk i middelalderen. Gården var blant de 15 beste i bygda i 1647. Nesøygodset var eier, og det var en bruker, Reier Torkildsøn. I 1711 var det to leilendinger på Vettre, og i 1720 ble gården delt i to bruk, Nordre og Søndre, som fikk bruksnr. 10 og 1 i 1886. Brukene ble solgt til leilendingene Lars Persøn og Reier Torkildsøns sønnesønn Reier Mortensøn. Da skal husene til begge bruk skal ha ligget på høyden der Nordre Vettre ligger.»  (Kilde: lokalhistoriewiki.no)

———–

I 1881 jobbet det en dreng på Nordre Vettre gård, og for en symbolsk sum han fikk kjøpt ei lita tomt på den teigen som kalles Askeli. Han var en fattig mann, og bygde et bittelite hus. Han hadde ikke råd til å bygge kjeller på huset sitt, og nå som vi pusser opp badet (som ble bygget på 80-tallet av hans etterkommere) ser vi at han ikke hadde råd til så mye annet heller.

I veggen mellom badet og gjesterommet, bak baderomsplatene, bak en rød yttervegg og noen tynne planker, fant vi gamle klær og en dameskolett brukt som isolasjon. I den samme veggen var et maleri og ei gammel dør brukt som bygningsmateriale.

Å begynne å rive ting i et så gammelt hus, er som å åpne Pandoras eske: det dukker opp den ene utrivelige tingen etter den andre – og det er ikke akkurat morsomt. Bærebjelker må byttes, fundamenter må lages på nytt, ledninger må festes med noe annet enn gammelt gasbind og ikke en eneste ting er «standard løsning».

Heldigvis har vi dyktige håndverkere som vet hva de gjør og som inkluderer oss, og i mellomtiden bor vi trygt i kjellerstua til gode venner i Bærum og venter på at kysten skal bli klar til å flytte hjem igjen.

Forhåpentligvis får vi ikke flere overraskelser i denne omgangen, men jeg er veldig spent på om eieren av skoletten dukker opp når vi skal pusse opp resten av huset.

Halloween kom litt for nært på i år.

IMG_1885

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

xxx

fru Perez

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s