De eldste blant oss

I går fikk jeg vite at en av slektas eldste hadde gått bort. Slike beskjeder setter alltid igang et ras av følelser og tanker. Minner, sorg, gleder og vemod på en gang.

Siste gangen jeg så henne må ha vært på midten av nittitallet. Da var jeg på roadtrip langs fjordene i Sogn sammen med Mormor og Besten, og alle slektninger skulle hilses på. Mormor har fem søsken og Besten hadde ni, så det sier seg selv at det var en del kaffe og kaker rundt om i fylket. Tenk hvor mange slektninger det egentlig blir!

Dette var besteforeldregenerasjonen – og tro det eller ei, det var et par oldemødre som også hang med, den eldste til hun var 107 år – og så har vi alle besteforeldrenes søsken, tanter og onkler og søskenbarn og tremenninger – og så kommer min mors tanter, onkler, søskenbarn og søsken – og så har vi mine gammeltanter og tremenninger og… ja, du ser tegninga.

Konklusjonen er at slekta er urolig stor, og det er så fint å tenke på at en gang kunne jeg navnet på alle søsknene til besteforeldrene mine. Og alle inngifte. Og navnet på alle deres barn. Og noen av barnebarna. Og bursdager.

På et tidspunkt falt jeg av.

Jeg må oppdatere slektstreet. Dette er viktig informasjon som må fortelles videre, og selv om generasjonen under meg igjen ikke er spesielt interessert, så synes jeg at det er helt fantastisk å tenke på at jeg en gang kjente alle disse folka.

Folka som er slekta mi.

Den store, sterke rota til treet vi kaller livet.

Jeg synes jo allerede da jeg var lita at de fleste var nesten hundre år. Og nå døde den gamle damen, hun som bodde innerst i en fjord, hun med hvitt hår og myke overarmer, 96 år gammel.

Dagens julekalender er gleden over å være en del av en familie og ei slekt. Og at selv om ikke alle kjenner alle lenger, så er det et blodsbånd som for alltid knytter oss sammen.

Det er trygghet, det.

xxx

Fru Pérez

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s