Slekters gang

For noen helger siden var jeg hjemme i Oppdal på slektstreff. Min familie på farsiden kommer fra gården Blokhus på Lønset og rundt 80 etterkommerne med følge og etterfølgere møttes til kaffe og kake ute på tunet hos kusina mi som nå driver gården sammen med mann og barn og sauen Svartepetra. (Og noen hundre andre sauer, men de kan jeg ikke navnene på.)

Jeg liker sånne tilstelninger. Jeg liker å møte de som kommer etter de som startet vår historie. Føle på tilhørigheten. Se på likheter og ulikheter. Kjenne at selv om vi er spredd over hele landet (og ut i verden) så er vi ikke så langt fra hverandre likevel når vi først møtes – fordi slektsbåndene knytter oss sammen. Jeg måtte frem med snytefilla og tørke tårene med en gang jeg så alle som var samlet. Alle som på en eller annen måte er en del av meg, selv uten å engang være det.

Og så var det de som ikke er hos oss lenger, som jeg likevel kjente et lite snev av mellom fjell og fjøs.

Vi var heldige som hadde oldemor Gudrun ganske lenge, men det plager meg litt at jeg ikke snakket mer med henne. At jeg ikke forsto rekkevidden av informasjon, fortellinger og viktigheten av alt pratet om «gamle dager» som eldre folk ofte vil snakke om. At jeg ikke helt forsto meningen med det å faktisk være i live og at når noen dør så forsvinner ikke bare en som er kjær, men en stor del av historien forsvinner også. Men man skjønner seg jo ikke på sånt når man er liten. Da er man bare glad for hver dag og tenker verken fremover eller bakover, og man tenker i alle fall ikke at vi – 30 år senere, burde ha spurt om både det ene og det andre som vi nå sitter og lurer på.

Heldigvis hadde vi også verdens godeste bestemor Johanne til vi var godt voksne. Da hadde vi også grodd på oss såpass mange år at vi synes det å snakke om gamle dager var interessant. Hun kunne historien vår, hun hadde alltid stua åpen for oss søskenbarna og hun sa aldri nei når vi lurte på om hun kunne fortelle om «den gangen». Det var mange av akkurat de gangene. Ikke bare historier om våre foreldre, men også om bestefar og henne og om oldeforeldre og slektstreets greiner langt inn i andres familier  – og selvfølgelig om hvordan i all verden badekaret til selveste Lady Arbuthnott havnet i potetkjelleren.

Nå er det foreldregenerasjonen vår som er de eldste. Det er de som sitter igjen med historiene, med årstall, giftemål, dødsfall, gleder, sorger, hvilke barn, barnebarn og oldebarn som kom og forlot oss, gamle navn, nye navn, skilsmisser, krigshistorier, skandaler, gårdens historie, kjærlighetshistorier og oversikten over det som VI neste gang må fortelle videre til de etter oss igjen.

Slekt skal følge slekters gang. På godt og vondt. Noen forsvinner, noen kommer til. Nye veier gås opp, gamle veier glemmes. Smale, bratte og store veier. Triste og glade veier. Uansett hvordan det har vært og vil bli, så er man knyttet sammen med et usynlig bånd – og så får man selv velge selv om man vi knyte opp de båndene og flakse videre alene – eller om man vil være en del av helheten og lage en ny vei – tuftet på gamle minner.  Jeg velger det siste.

Jeg vil fortelle historien min videre.

Velkommen til Blokhus

Stabburet
Blokhus i gamle dager, lenge før min tid. Hovedhuset ble bygget i 1828.

I denne fjellbekken har jeg badet mang en gang.

Solbrent yttervegg

En gang var dette bestemors kjøkken og vi spiste sild og poteter til middag.
Finstuggu.

Gammelt hjørneskap i bestemorstuggu.
Blokhus. Sjølveste slektstreets utspring.  Sannsynligvis også bygget av slektstre. 

3 kommentarer om “Slekters gang

  1. Jeg blir rørt og berørt å skrive datoene som markerer starten og slutten på et liv og føler litt ansvar i å gi flest mulig en stemme inn i fremtiden.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s