Livsverdi og summende hager

Jeg var i en humanistisk konfirmasjon i mai og det var en så fantastisk opplevelse at jeg fikk lyst til å konfirmere meg en gang til. Strålende sol, Oslo Rådhus i all sin prakt, fine ungdommer i nye dresser, kjoler og bunader og stolte foreldre, søsken, faddere, familie og venner. Blåseinstrumenter, nydelig sang, dans og taler – og alt var konsentrert rundt ungdommene, deres vei videre og hva som er viktig for å leve et godt liv. Ikke noe prat om Gud og himmel og helvete, og selv om jeg er veldig glad både i kirka og tradisjoner, må jeg si at denne formen for seremoni utkonkurrerte det jeg har opplevd tidligere. Det var så høytidsstemt og verdig og når i vi i tillegg fikk beskjed om at det ikke var lov til å ta bilder fordi det forstyrret, ble jeg rett og slett GLAD. Jeg er jo verdensmester i å ta bilder og til å være ukonsentrert, men denne gangen satt jeg pent med hendene i fanget og fikk med meg alt som skjedde uten å knipse eller instadele noe som helst.
Nu vel. Det jeg egentlig er på vei til å skrive noe om, er om noe helt annet enn både Gud og konfirmasjon. En av de som holdt tale for konfirmantene var Åse Kleveland. Kledd i fantastisk nasjonaldrakt og med en stemme som passet perfekt til den store rådhussalen, sto hun oppe i trappa og hadde min fulle fokus. Hun fortalte at hun samlet på insekter. At alle insekter har en verdi. At de har fantastiske egenskaper. At de er bygd opp med en finesse vi burde misunne dem.
Hva jeg gjorde? Jeg gikk hjem, tenkte over det hun sa og siden har jeg reddet flere humler fra å drukne, edderkopper fra å bli trampet på, fluer fra å dø i vinduskarmen og biller fra å bli svisa flat.  Jeg har reddet meitemark fra hageredskapene mine. Jeg fikk tårer i øynene her en morgen da ei flue hadde satt seg fast i det nymalte utebordet mitt og hadde dødd der stående rett opp og ned.
Jeg har også dratt det litt videre. Selvfølgelig har jeg det. Jeg kan jo ikke stoppe ved fluene. Jeg har derfor laget fuglebad til spurvene i hagen, lagt de avklipte hårlokkene til Børre i nærheten av fuglene for at de skal bruke det til myk isolasjon i reiret sitt, jeg har bestemt meg for at skjæra både er morsom og rar selv om hun skravler hinsides all fornuft. Jeg har løftet bort snegler som har stått i veien for gressklipperen. Jeg gleder meg over kvitringa oppe i mønet over soverommet der det bor en liten spurvefamilie med barn, jeg sitter musestille og ser på rådyra beite på andre siden av gjerdet og jeg lar maurene på peonene få lov til å være i fred. Til om med bladlusa har fått leve. Hittil.
Jeg har jo lest og fått med meg at det blir mindre og mindre humler og sommerfugler og jeg synes det er veldig trist å tenke på. Hver vår har jeg tenkt at I ÅR, i ÅR skal jeg bare plante blomster som tiltrekker seg begge deler! Og så glemmer jeg det. Finner ut at det er greit som det er. Så drar vi på ferie. Så kommer høsten. Og så tenker jeg at: NESTE år. DA!
I år SKAL jeg gjøre det.  Vi har til og med vært inne på tanken å starte som birøktere, men etter litt lesing om temaet har vi kommet frem til at vi dessverre bor litt for tett på naboene. Det hadde vært helt fantastisk å ha en bikube bak huset. Jeg skulle elsket hver eneste en av dem og plystra til dem hver dag. Jeg tror jeg må lese litt mer om dette… det finnes kanskje miniversjoner man kan ha?

I mellomtiden skal jeg plante blomster som får humla til å suse og sommerfuglene til å danse.
Og så skal jeg fortsette å redde fluer.

(Psst: Mens jeg satt og grublet på dette innlegget ble jeg utfordret av Astrid om å skrive om nettopp dette med summende hager. Snakk om synkroniserte bloggere! Mulig vi er bitt av den samme basillen? ;)) 

Flåtten som jeg napper av Børre tar jeg IKKE vare på.

Edderkoppmor som går tur med egget sitt får lov til å være i fred.

Valmue! En av yndlingsblomstene mine.

Peon. Alltid førstefavoritt.

Er du opptatt av summende hager? Og har du blomstertips? 
På forhånd takk! 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s