Stopshop, kreativitet og selvtillit

Med fare for å gjenta meg selv (noe jeg gjør ganske ofte ser jeg, når jeg leser gjennom det jeg selv skriver..) så må jeg jo bare nevne fjorårets innkjøpsstopp EN gang til. Jeg ble nemlig intervjuet av Budstikka om akkurat dette temaet. 
Jeg er ikke bedre enn at jeg synes det er stas å komme på trykk lokalavisa, noe annet ville være å lyve, men jeg ble litt svett av et SÅ stort bilde. Ikke hadde jeg huska å ordne meg på håret heller, men pytt sann. Det var tross alt ikke det som var viktig denne gangen. 
Det som var viktig var å formidle hvorfor jeg valgte å ha et år uten å kjøpe klær, sko og dilldall og at jeg håper flere blir mer bevisst på at vi kjøper og kaster alt for mye. Jeg kom ikke 100% prikkfri i mål, men jeg PRØVDE i alle fall. Sammen med det å prøve og gjøre en forskjell for miljøet, har jeg fått mer forståelse for hvor mye TID vi faktisk bruker på shopping og noe så overfladisk som det å kle på seg tross alt er.   
Jeg liker det forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp ved SIFO sier i artikkelen: 

«En garderobe som bare består av såkalte yndlingsklær sparer tid, krefter og miljøet. For å få det til, kreves litt mer kunnskap og litt mer selvtillit.»

Jeg våger å påstå at et år med innkjøpsstopp har gitt meg bedre selvtillit i klesveien. Jeg er ikke lengre så forbaska nøye på hva jeg har på meg. Eller, jo… jeg ER jo det, jeg kan jo ødelegge en dag ved å ta på noe jeg ikke er helt fornøyd med, men det jeg har på meg trenger nødvendigvis ikke være siste skrik eller et bestemt merke. Jeg har blitt mer kreativ, jeg har blitt tryggere på meg selv og det at jeg er bra nok selv om jeg ikke har noe nytt og fint på meg, jeg ser flere kombinasjoner enn før, jeg har oversikt over hva jeg har og hva jeg mangler og jeg har blitt flinkere til å bruke farger. 
Flere ganger i løpet av 2013 ble jeg spurt om jeg hadde noe nytt på meg, men jeg hadde bare satt sammen klærne på en annen måte. OG jeg tok i bruk såkalte impulskjøp som bare hadde hengt der og ropt «dust» til meg. Jeg tok igjen. Jeg sa «dust kan du selv være» og fant noe helt annet å kombinere plagget med enn det jeg hadde tenkt da jeg kjøpte det. Jeg har blitt utfordret hver morgen og jeg har gått i kundemøter og på gata med hodet hevet og tiaraen på plass. 
Joda. Ilandsproblemer, navlebeskuelse og alt det der, det er nå en gang slik at hvordan vi ser ut faktisk betyr noe for ganske mange – meg selv inkludert. 
Tenker du over at du kjøper for mye, eller synes du det er deilig (og helt forbannet greit) å bruke pengene på akkurat det du vil fordi du tross alt jobber og tjener egne penger og er heldig innbygger i et vakkert velstandssamfunn? 
Intervjuet kan du lese HER.
Bilde fra artikkelen, foto Tore Guriby
God lørdag ønskes der ute i vinterland! 

6 kommentarer om “Stopshop, kreativitet og selvtillit

 1. Syns hvertfall det er bra at en blir litt mer bevisst all handlingen. Jeg prøver å jobbe med den biten, og tenke gjennom det noen ganger før jeg evt kjøper noe nytt. En på jobben min har startet en lokal bytteside på facebook i forbindelse med kjøpestopp i år. Kanskje blir skapet mitt litt mindre fullt når vi kommer til desember?
  Ha en flott vinterhelg!
  – Ingrid

  Liker

 2. Kjøpestopp har jeg ikke pålagt meg selv. Det blir en litt for stor utfordring med en liten tass som stadig vokser og ikke har noen å arve fra. Ift til eget klesskap skulle jeg nok klart det, men jeg har i utgangspunktet ikke så stort forbruk på klær og det jeg har bruker jeg til det ikke er noe mer og bruke. Dessuten er jeg flink til å lappe: sokker, gensere, t-skjorter og til og med bokserne til Bustemannen. Gjerrig? Mulig det, men jeg får meg ikke til å kaste fullt brukbare klær bare fordi de har en liten flenge som enkelt kan repareres. Og når jeg ser på hva det ville kostet og erstatte det enkelte plagget, er det en fantastisk motivasjon for å kødde med den vesle nåla altså 🙂 Når det gjelder bruksting og interiør, er jeg nesten kjedelig flink til å tenke over om jeg virkelig trenger det eller ikke. Stort sett kommer jeg frem til at noe tilsvarende står i skapet hjemme, haha. Nei, da syns jeg det er hyggeligere og bruke pengene på kafébesøk e.l. som gir sosialt samvær med kjære venner. Eller spare til ferie 🙂 Men, innimellom faller jeg for fristelsene jeg også altså, og da faller jeg gjerne hardt 😛

  Liker

 3. Kjøpestopp med barn er noe helt annet og det hadde kanskje ikke jeg greid å gjennomføre heller. Små barn hadde nok gått bra, det er mye man kan bytte og kjøpe brukt, men tenåringer…… tro`kke det. Selv om det kanskje er der NOEN burde innført noen restriksjoner 😉

  Du er flink som du er du! 🙂
  Klem!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s