Engasjement rundt en kaffkopp

Det er når jeg leser overskrifter om at folk raser over Statoils nye kaffekopp jeg kjenner at jeg ikke savner Facebook en mikromillimeter engang. Glem oljeboring i Lofoten, glem miljøsak, glem faen meg alt som betyr noe for alle andre enn en selv –  det er nemlig VIKTIGST at nordmenn får sin daglige kaffekopp på den samme måten de har fått den på i alle år: I en termokopp med Statoillogo og hank på. En kopp til visst antall kroner. Sånn at man, når man regner på det, føler at man drikker flere liter gratis kaffe gjennom et år. Det er deilig det. Å få noe gratis. Gratis påfyll. Hør hvor godt det klinger i ørene? Hva med gratis påfyll i en SKIKKELIG termokopp?

Feil kopp på Statoil altså. Dette må det lages store aksjoner av og folk engasjerer seg så det ryker ut av ørene. (Kan jeg tenke meg, jeg har jo ikke lest noe av det folk skriver men jeg er faktisk forutinntatt nok til å forstå essensen av det, selv uten å være på FB.)

Jeg blir så flau at jeg får lyst til å tenne et lys for de som seriøst bryr seg om slike ilandsproblemer og som skriver under på opprop og kjefter med store bokstaver. Og jeg får lys til å tenne et lys for dem som faktisk synes kaffen på Statoil er god.

I går tok jeg frem min gamle filofax. Jeg fylte den med et ubrukt år og jeg gleder meg til å planlegge analogt, til å vedlikeholde håndskrifta og til å slippe å skjule noen folks rare digitale aktiviteter på Facebook. Mulig jeg er både gammeldags og utrendy, men det får så være. Jeg leser fortsatt avisa, blogger og Twitter og får med meg det viktige som skjer.

I 2014 vil jeg bli en bedre versjon av meg selv og det tror jeg at jeg blir ved å ta et steg tilbake. Det gikk litt digitalt fort her en periode og jeg kjenner behovet for å bremse. Joda, jeg er aktiv nok der ute i verden, men jeg vil også være mer aktiv i den gode, gammeldagse hverdagen.

Når jeg leser avisoverskrifter og reportasjer om hva som engasjerer på Facebook og i kommentarfelt (som av og til går litt over i hverandre synes jeg) kan jeg trygt si at jeg ikke lengter tilbake til akkurat DET samfunnet. Det får meg jo fortsatt engasjert, til og med ved å være selvpåført satt utenfor.

I 2014 skal jeg også prøve å ikke engasjere meg i det som engasjerer andre og som egentlig IKKE engasjerer meg.

I mellomtiden tenner jeg et lys for meg selv.

Ærbødigst
På en særdeles høy hest
Med en lang pekefinger
Og med en litt sjølgod smak i munnen

Helt personlig.

6 kommentarer om “Engasjement rundt en kaffkopp

 1. Hvor utenfor er det egentlig mulig å være ved å ikke bruke Facebook? Jeg bare lurer.. I mitt tilfelle er det nødvendig å titte innom av og til for å få med informasjon som gjelder ungene. Fritidsaktiviteter og skolen har egne sider der. Dermed blir man tvunget inn på Face, men det tar da virkelig ikke mange minutter hver dag.

  Du er på både blogger, Twitter og leser nettavisene. Hvor mye mer trenger man egentlig?

  Høres ut som du har et bra år framfor deg, å skrive for hånd er en bra ting.

  Og hva er så feil med høye hester? Hester er ålreite dyr.

  Liker

 2. Det kommer vel an på hvor «inne» man var før man avsluttet forholdet tenker jeg. Jeg var LANGT inne. Jeg var der «hele tiden» skjønner jeg nå som jeg ikke er der. Jeg hadde full kontroll på alt og alle, men plutselig fikk jeg nok.

  Nå som jeg ikke er der ser jeg jo at jeg går glipp av den dagligdagse pludringen med gud og hvermann, bursdager, invitasjoner og oppdateringer på sivilstatuser og jobbrelaterte ting, men det er ikke verre enn at jeg overlever.

  Jeg brukte nok facebook over gjennomsnittet. Jeg ser jeg greier meg godt uten og som du sier, hvor mye mer enn det jeg har nå trenger jeg egentlig?

  Klem!

  Liker

 3. Klemmer er godt!

  Du har helt rett; hvor stor del av livet Facebook fyller er vesentlig her. Jeg synes det stort sett er kjedelig og får mye mer igjen for blogger. Har knapt nok vært hos deg før, men kommer gjerne tilbake hvis det fortsetter å komme slike innlegg som dette. 🙂 Blogger inspirerer og gir meg mye.

  Ønsker deg en fin dag!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s