Halloween or not to halloween

Nordmenn hyler om Halloween. Hvert eneste år. Om amerikanske skikker som overfaller landet vår, om markedskrefter og pengebruk og stress – som igjen gir sure voksne. Jeg skal ikke si at jeg aldri har sagt at jeg synes dette er en helt latterlig skikk, for det har jeg nemlig sagt – på samme måte som jeg har sagt det om Valentines. Og sikkert noe annet også. Men jeg har faktisk bare bestemt meg for å slutte å bry meg om dette. Det er ikke en kamp jeg gidder bruke energi på. Folk dør av hungersnød, vold og krig og vi sutrer fordi barna vil kle seg ut og spise godteri… Vi har det så jævlig bra i dette landet at vi burde skamme oss.

Hvis noen synes det er for mye styr å ta på barna sine svarte klær, litt sminke og dytte dem ut døra – da er det faktisk ikke markedskreftene eller USA sin skyld. Hvis du blir sur fordi du må åpne døra og gi noen forventningsfulle unger godteri, er det heller ikke USA sin skyld. Om du føler at du må bruke en formue på gresskar, løstenner og liksomblod, så er det faktisk heller ikke USA eller butikkene sin skyld. Det er ene og alene DIN skyld. Det er DIN lommebok. DU bestemmer hva du vil bruke penger på. Og vil du ikke kjøpe godteri eller hoggtenner, så MÅ du ikke gjøre det.

Er det press for å ha de flotteste kostymene og du får dårlig samvittighet fordi du ikke har råd til noe fæncy eller ikke kan sy den perfekte draculakappen – slapp av. Alt MÅ ikke være perfekt. Det er vi som voksne som nærer under forventningene til barna – slutt med det! Vi kommer til å få en haug med drittunger i dette landet! Det enkle ER ofte det beste, og hovedsaken er at du bryr deg litt. LITT. Om at ungen din har lyst til å kle seg ut fordi alle andre gjør det. Om at ting fra andre kulturer kommer til landet vårt og at vi faktisk trenger litt kulturelt påfyll her på berget også.

Neida, vi skal ikke glemme julebukken, for ALL DEL, vi må ikke glemme JULEBUKKEN – men det går faktisk an å BÅDE kle seg ut i dag OG gå julebukk, uten at noe er dårligere enn det andre.

Vi elsker gamle dager. Vi elsker å tenke på jula som noe Alf Prøysen fant opp, med meterhøye brøytekanter og at en skulle vøri fire år i romjul, og snekker Andersen og hest og slede og hjemmelaga julegaver med sjel og baktanke.

Neeeeida. Vi skal ikke glemme at det en gang var sånn, men vi lever i 2013 og det er viktigere kamper å kjempe enn hva butikkene mener du skal bruke pengene dine på.

Til og med fru Perez og fru Perez var unge en gang – vi feiret Halloween da også. Med kulehull i panna, jukseblod og Bloody Mary i glassene. 
Livet går faktisk fremover. 
Heng med, spis en løsfinger med sukker på –  eller sitt hjemme og vær sur. Det er ditt valg. Som alt annet i livet. 

God torsdag! 

6 kommentarer om “Halloween or not to halloween

  1. Nemlig. Det er større problemer i verden. Voksne som skal rituelt surmule over Halloween hver høst, synes jeg kan bruke kreftene sine på noe mer konstruktivt. Det er helt valgfritt. Akkurat som hva du gjør på St hans aften – eller om du går julebukk eller hva som helst. Men at unger har lyst til å kle seg ut og få lov til å gå ute i mørket med lykter og kanskje få godteri – wow – det kan da ikke være en stor overraskelse at det er stas, eller verdens største problem. (Og hvis noen hadde kledd seg ut en kveld i mars eller august – da hadde det kanskje vært greit,da – for da var det ikke en amerikansk-importert skikk??!!)
    Det er nok av kamper å kjempe her i verden. En får velge noe viktig.
    Dette har jeg også skrevet om i dag. Og jeg har tre mellomstore barn som gleder seg, men også synes at Halloween er litt krevende – fordi noen voksne er sure, fordi en må finne ut hvem en skal gå med osv. Dette er en ny tradisjon – det går faktisk an å påvirke den og forme den slik vi ønsker. Det trenger ikke være bloddryppende eller dyrt for eksempel. Og knep skal ikke være ugang.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s