Gammelpotet? Jeg?

Alle vet at jeg ikke er så god på kjøkkenet. Eller. Rettelse: Alle vet at jeg ikke er interessert i annet enn det som kommer ferdig laget av ANDRE – ut fra kjøkkenet, og at jeg, hvis jeg hadde være interessert, selvsagt hadde vært veldig flink til å lage mat. 


Ta dette med å koke poteter. Er det hvor lenge poteter skal koke noe som alle i hele verden vet? Er det så innarbeidet i folk at det nesten er som medfødt å regne? Joda, mamma har lært meg dette en gang i tiden da jeg flyttet hjemmefra, men som du skjønner så har jeg ikke akkurat vært den som har vært ivrigst på denne typen mat.  Helt til kona sa at poteten har fått ufortjent dårlig rykte på grunn av lavkarbobølgen og at det er mange flotte og gode vitaminer og mineraler i poteter. I motsetning til i pasta som ikke inneholder en dritt av nyttig. 

Her om dagen skulle jeg derfor koke poteter. På papirposen sto det noen oppskrifter, blant annet på potetsalat og saltkokte poteter – men tror du at det sto noe om hvor LENGE ei helt vanlig potet skulle koke? Åhneidu. Slikt må man kunne sjæl. 


Bilde lånt her: http://www.bion.no/

Jeg kunne slått opp i en av de hundre kokebøkene vi har og jeg kunne brukt det o store Internettet, men ikke pokker. Dette var huleboerkunnskaper. Dette var noe jeg burde vite. Noe som er nedfelt i genene mine og som på mirakuløst vis bare burde komme frem helt av seg selv. Jeg la dem i vann, skrudde på plata og var borte og stakk i dem hvert femte minutt for å sjekke.

Resultatet? Jeg stakk dem selvsagt ihjel. De delte seg i tusen biter til slutt. Bare å lå der i vannet og duppa. Joda, jeg kunne vært kreativ og laget potetmos av dem, men det var nå engang hel potet jeg skulle ha. Næringsrik og god nypotet. Fra Norge. (Som jeg til slutt fant, etter å ha leta lenge og vel… Er ikke dette et pottitland? Hvor er da alle norske poteter når man trenger dem?) 

Det var et sidespor, tilbake til koketid: Tenk på de som ser en potet for første gang. Hvordan skal de vite hvordan de tilbereder den? Hva med de som ikke har noen som lærer dem å lage mat? De som jobber i butikken vet helt sikkert ikke hvor lenge man koker dem. Ikke det at jeg har spurt, men hallo.. man spør da slett ikke en ungdom om slikt. Og er det ikke også forskjellig koketid på forskjellig potettyper? 

Jeg krever herved at poser med poteter blir merket med koketid! Jeg bryr meg ikke om oppskrifter og tilbehør og hvordan de har kommet seg til Norge hvis de ikke er fra Norge. Jeg vil vite minutter i vann! Hører dere, bønder og emballasjeprodusenter? 

Jeg vil ha potet til middag! 

6 kommentarer om “Gammelpotet? Jeg?

  1. Heeeelt enig! Ikke rart at «kidsa» og oss andre ikkefulltsåhuslige spiser mindre poteter, på en pose jeg kjøpte sto det «kokes til de er passe kokt». Passe kokt ?!?

    Liker

  2. Vel, en traurig replikk fra en gammel husmor: de fleste poteter trenger ca en halv time. Det kan variere med sort og størrelse, prøv med en gaffel etter 20-25 min. – og ja, jeg skjønner godt at dere spør, vet man ikke så vet man ikke. Da jeg vaks opp var dette barnelærdom – poteten var jo på bordet hver dag, men om mine barnebarn har denne kunnskapen inne – se det vet jeg ikke. hilsen Torgunn S.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s