Fru Antilettbrus

(Foto: Getty Images)

Jeg drikker ikke mye brus. Jeg er veldig glad i vann og farris og drikker heller det enn noe annet. Jeg har heller aldri vært spesielt glad i lettbrus, for uten om en periode på slutten av 80-tallet da «alle» drakk cola light og drømte om muskelmenn som i CocaCola light break. 
I dag kom jeg over en artikkel i KK som tok for seg dette med lettbrus. Igjen. Og jeg ble så kvalm av det jeg leste at jeg må dele det her med dere. 
I korte trekk går artikkelen ut på at ved å drikke lettbrus kan du få trøbbel med nyrene, stoffskifteproblemer, du blir feit, du ødelegger tennene og får skader på cellene. I ytterste konsekvens (og dette står det ikke noe om i artikkelen, men er min personlige mening) kan du få kreft. Det er jeg fullstendig overbevist om.  
Hele artikkelen kan du lese HER.
Dette er ikke noe nytt. Det er ikke engang nyheter. Dere har sikkert lest det og hørt det før – og det har jeg også, men denne gangen gikk det hardere inn enn tidligere. Det ER faktisk HELT fantastisk at ikke dette får større oppmerksomhet i media og blant folk flest. Jeg skjønner ikke at ikke dette blir FORBUDT –  i dette landet hvor opptil flere tullete forbud blir luftet hvert eneste år? 
Jeg kjenner MANGE som drikker lettbrus hver dag, flere liter hver dag – VET de hva de gjør med helsa si?? Er det på samme måte som med de som røyker, at de vet det er skadelig men de bryr seg ikke om det før den dagen de får kols og sakte dør fra de som er glade i dem? ER folk seriøst ikke bevisst hva de tryller i seg av giftstoffer? Hva ER det med oss mennesker, tror vi at vi er udødelige? 
Les dette, så slipper du å skylde på noen andre enn deg selv om du blir sjuk. Les det og BRY DEG OM DET – jeg bryr meg nemlig om DEG!

13 kommentarer om “Fru Antilettbrus

 1. Røyker du? Snuser du? Spiser du søtsaker? Drikker du kaffe? Well newsflash! Alt dette kan gi deg kreft og allskens uhumskheter. Siterer leger; aspartam og andre søtningsstoffer er giftige om brukeren drikker opptil flere liter lettbrus per dag.
  Men sånn er det jo med alt! Om du snuser 80 snus om dagen så er jo det også kjempegiftig!
  Lettbrus i små mengder er IKKE FARLIG!!!
  Å leve er farlig!!!

  Liker

 2. Mulig det, det er vel forskjellige svar fra forskjellige eksperter vil jeg tro. Jeg velger å holde meg helt unna. Vi trenger ikke fremskynde nedbrytingsprosessen, livet er kort nok som det er.

  Liker

 3. Ja jeg så den skrivefeilen der, men vil ikke bruke tid på den. Det er det at lettbrus er SKADELIG som er tema. Hvorvidt KK er et seriøst blad eller ikke kan vi ta i en annen diskusjon. Det var bare «flaks» at det var deres artikkel jeg kom over i dag.
  Det er mange andre som har skrevet om det samme tidligere og resultatet er det samme og noe alle vet: For mye lettbrus/lettprodukter/kjemiske tilsetningsstoffer er skadelig.

  Liker

 4. Vel, jeg tror mange vil at lettbrus ikke skal være skadelig fordi de ønsker å fortsette å drikke brus, men samtidig er de redde for sukker. (For man kan jo ikke legge på seg, gudbedre, så IKKE spis sukker!)

  Mens det kanskje er sånn at både mage og tarm og næringsopptak kan bli litt forstyrret av alle disse søtningsstoffene? Vet vi det sikkert, at de ikke gjør det?

  Jeg er en av dem som ikke tåler søtningsstoffer så godt, og jeg har lenge hevdet at jeg blir kvalm av å drikke lettbrus. Det går ikke an, i følge noen av mine venninner, mens andre jeg kjenner har det likedan som meg, og enda verre – kramper og mageproblemer i dagesvis etter å ha spist godteri med kunstig søtning for eksempel.

  Jeg tror vi er forskjellige, og jeg tror vi reagerer forskjellig på ulike tilsetningsstoffer. Men jeg vil nå si at å drikke vann, farris, sitronvann og heller litt «ekte» brus innimellom er mitt foretrukne alternativ da. 🙂

  Liker

 5. Det er stor forskjell på hvilke typer kunstig søtning som blir brukt. Det som blir brukt i smågodt, sjokolader osv er ofte Maltitol, som de aller fleste får vondt i magen av, og rennaræv for den saks skyld, og det skal lite maltitol til før det skjer.

  I brus så er det stort sett Aspartam (og acesulfat K) som blir brukt, og de aller fleste reagerer ikke like ille på dette som maltitol. Men, det vil jo alltid være noen som ikke tåler diverse matvarer? Selv om jeg tåler melk fint, så er det mange andre som ikke gjør det.

  Jeg drikker svært lite brus, men skal jeg først drikke det, så vil jeg ha uten sukker, for det er jo ikke akkurat sånn at raffinert sukker er så veldig bra heller.

  Liker

 6. For meg som tåler svært dårlig å bruke raffinert sukker pga min insulinresistens, så gjør det at jeg innimellom kan drikke litt brus, lage en kake og kose meg i selskaper.

  Joda, jeg kan avstå helt fra å spise noe som spiser søtt, men jeg har jo lyst å kose meg innimellom jeg også.

  Liker

 7. Det jeg lurer på FruPerez – er hvorfor alle disse kritiske svarene til ditt innlegg kommer fra anonyme… tør de ikke stå frem? Jeg har også lest og blitt sjokkert, og ja – jeg vet jo fra før at lett produkter ikke er spesielt bra… så her i huset får de fullvare, men heller i mindre mengder 😉
  Takk for at du bryr deg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s