Fru På årets siste dag

Årets siste dag. Det blir en stille og rolig feiring med Konemor og Børre, landkylling med trøffel og andre godsaker til middag og god, gammeldags fruktsalat til dessert. En romantisk film. Stjerneskudd og kyss på trammen ved midnatt. 
Jeg pleier aldri å ha nyttårsforsett, men i år har jeg et unntak. I morgen starter mitt «nye liv» med selvinnført shoppestopp for året som kommer. Jeg har prøvd i hele dag å lage et slags «manifest» for dette, slik at jeg har noen regler å forholde meg til, men det er kanskje noe av det vanskeligste jeg har prøvd å skrive. 
Det er jo ikke bare det at jeg bare skal slutte å kjøpe ting jeg egentlig ikke trenger, slutte å være en overforbruker, det er jo MER enn som så! Det er ikke bare det at jeg ikke VIL være en av de som kjøper billige klær på HM eller andre butikker som selger ting som går istykker hvis man ser hardt på det eller underbetaler arbeiderne sine, eller fylle opp smykkeskrinet mitt med tullete juggel som jeg glemmer etter å ha brukt det en gang eller at det er måte på hvor mange sjatteringer av EN neglelakk jeg må ha. Det er jo også alt det andre jeg synes er viktig og som jeg synes hører inn under dette med å bli en bevisst forbruker – og som blir det vanskeligste å være TRO mot: 
Økologisk mat, dyrevelferd, bærekraftig utvikling, kortreiste produkter, miljøvern, fremtid, nærmiljø, fordeling. Slike ting. De VIKTIGE tingene. De tingene som krever at vi fokuserer litt ekstra i en travel hverdag og ikke bare fyller opp handlekurven med vissvass. 
Det å ikke gå på salg blir ikke noe problem. Det er bare stress og mas og får meg til å føle meg som en gribb uansett, på samme måte som at det å dra til Sverige for å hamstre gjør meg flau fordi de fleste nordmenn har så god råd at det burde være unødvendig. Det å la være å gå innom butikker og bare ta med meg en ny genser eller en øyenskygge fordi jeg har lyst på det der og da, blir ikke noe problem. Det å ikke kjøpe nye lysestaker eller rådyr til vinduskarmen ser jeg ikke på som noe tap. Å ikke svi av halve lønna på nye støvletter eller ei veske eller jakke blir ikke vanskelig. Jeg har øvd meg på dette lenge nå og det er bare å fortsette. Det som blir vanskelig blir å greie å gjennomføre HELHETEN i det som ligger og grubler i underbevisstheten min: At vi er så priviligerte og bortskjemte at vi snart ikke greier være takknemlig for det vi har eller det vi får av andre. At vi ikke bryr oss om de som er dårligere stilt enn oss. At vi alltid tenker «bare JEG får tilfredsstilt MINE behov – og de skal koste minst mulig. Helst burde alt være gratis.» Jeg vil ikke bli eller være en gribb og en gjerrigknark. 
Jeg vil være et menneske som setter pris på ekte ting. Nære ting. Ting som ikke kan kjøpes for penger. Jeg vil være en som bryr meg om andre ting enn hvordan jeg ser ut eller om jeg er trendy eller om huset mitt er perfekt å se på for andre. Jeg vil være en som bryr meg om  mennesker og dyr, naturen og miljøet. Livet. Fremtiden. Kvalitet.
Jeg vil være en sånn og likevel ikke se ut som om jeg er medlem av en eller annen hjemmestrikket gruppering som er allergisk mot såpe og vann og uten å bli moralens vokter og sitte på en pidestall.
Åhoi. Dette tar jo virkelig helt av. 
TAKK for oppmerksomheten, både nå og i året som har gått! Takk for at du hører på mine monologer, mine navlebeskuende innlegg, mine drømmer om å redde verden, mine rosa skydotter og mine intetsigende fjaseblogginnlegg. Takk for at jeg vet at jeg ikke er helt alene der ute med tankene mine, selv om de av og til roter seg inn i noe som gjør at jeg kanskje stiller meg selv i et særdeles dårlig lys. Takk for kommentarer, oppmuntringer, skryt, opplysning, kunnskap, engasjement, irettesettelser, klokskap og galskap.
GODT NYTT ÅR ØNSKES DEG OG DINE!
Måtte 2013 bli akkurat som du drømmer om. (og for all del – glem ikke hjertene!)

Smask! 

6 kommentarer om “Fru På årets siste dag

 1. Et riktig godt nytt år til deg, konemor og vakre lille Børre! Tusen takk for at du deler med oss av både oppturer og nedturer, hverdager og festdager, sorg og glede. Gleder meg til et nytt år med blogglesing av Fru Perez Personlig!
  Stor klem (og masse hjerter 😉 ) ❤

  Liker

 2. Godt nytt år! 🙂

  Jeg legger merke til at det er flere som har valgt å innføre kjøpestopp i år. Ikke verst. For meg har det vært mer eller mindre kjøpestopp ifjor. Ubevisst selvfølgelig, og så tror jeg det er en naturlig utvikling etterhvert som de fleste blir lei av å kjøpe og ikke riktig føle at de har kjøpt noe av verdi for de. Blir spennende å følge med 🙂 Lykke til! Det går nok veldig bra! 🙂

  Det blir vel en kombi for meg, siden jeg må anskaffe meg nye brukte møbler og ting til en ny leilighet. Og det plastfrie året mitt, det må jeg komme tilbake til 😉 hehe

  Liker

 3. Ja det brer om seg, det må faktisk være en av de få trendy tingene jeg har kastet meg på med en gang! 😉

  Å kjøpe brukt er jo helt perfekt. De fleste brukte ting vises jo ikke at de ER brukt engang, så jeg har ingen betenkeligheter med det. Et strøk maling eller nytt trekk så blir det godt som nytt. Det som er greia mi er jo at jeg ikke trenger noe brukt en gang, selv om jeg jeg HELT sikkert kommer til å få veldig lyst til å kjøpe noe på bruktmesser og loppis i løpet av året. Hovedregelen min er uansett at trenger jeg det ikke, kjøper jeg det heller ikke.

  Lykke til med alle prosjektene dine du også! 🙂 Og godt nytt år!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s