Fru Førjulstanker

Jeg har oppdaget hemmeligheten med det å bli førti. Og jeg har hatt rett i mistankene mine hele tiden: De som har vært så heldige å nå denne deilige alderen, som virker så fornuftige og gjennomtenkte og avbalanserte og sikre på seg selv – de ER det! De ER faktisk akkurat sånn som det jeg alltid har trodd at de er! Og vet du hvorfor jeg er så sikker på det? Fordi jeg har blitt sånn selv. 
Jeg har i løpet av dette året plutselig funnet ut at jeg liker forskjellige ting som jeg aldri før har tålt smaken av, blant annet sylteagurk. (Selv om jeg drømte i natt at jeg bestilte en burger og dama bak disken lesset på sylteagurker så det skvatt og jeg ropte NEI og STOPP og prøvde å forklare at jeg ikke ville ha det. Da jeg våknet ble jeg jo bare irritert over at jeg i drømmeland ikke husket at det nå ikke er noen krise om jeg spiser en.) Konklusjon: Jeg kan nå oppføre meg pent sammen med voksne og ikke vrenge ansiktet om jeg tilfeldigvis kommer over en sur en som har gjemt seg innimellom. 
Jeg har i løpet at dette året funnet ut at jeg må revurdere min oppfatning når det gjelder pels og pelsdyrhold. Jeg innrømmer fortsatt at jeg liker revepels på anorakken og i dusken på lua, men jeg har fått et annet syn på helheten og jeg vet at jeg må bry meg mer om dyra enn om mitt eget egoistiske luksusbehov. Jeg vet nå at det drepes flere rever for å bli pynt på dyre merkejakker enn det drepes rever for å bli pelsjakke. Jeg vet nå at måtene dyr blir fanget og avlivet på for å bli dyre merkejakker, er helt hinsides hva jeg trodde. Jeg vet at dyr i bur umulig kan ha en god livskvalitet. Jeg vet at de som driver med pelsdyroppdrett ikke trenger denne jobben for å få det til å gå rundt – i 2012 har vi en million andre muligheter til å tjene penger. Jeg vet at jeg blir uvel når jeg ser en splitter ny minkpels gå forbi meg. Når det gjelder rev er jeg fortsatt litt ambivalent. Mulig det er fordi jeg i min fjerne og barnslige fantasi gjerne vil at alle som går med pels på kragen, har fått den av noen som har vært uheldig og kjørt over en rev på E6. Jeg jobber videre med saken og ser ingen som helst grunn til at øynene mine ikke skal åpnes fullstendig i løpet av neste år. Dyr vi kun bruker pelsen til og ikke noe annet, bør få lov til å leve fritt. I skogen. På vidda. I fjellet. I jungelen. 
Jeg har i løpet av dette året oppdaget at jeg kan utrolig mye og at jeg er dyktig i det jeg kan. Jeg har lært meg at når jeg er trygg på meg selv så finnes det ingen ting som kan stoppe meg. Jeg har lært meg å tenke meg om to ganger før jeg konkluderer og jeg har vist (og bevist) at jeg er dyktig i den jobben jeg har. Jeg har oppdaget at jeg endelig er på et sted der jeg kan tenke meg å være lenge – både fordi jeg liker kollegene, lokalene og arbeidsoppgavene, men også fordi at jeg hver dag lærer noe nytt, får påfyll hvis jeg trenger det og ikke minst, at jeg blir gitt muligheter hvis jeg bare tøffer meg opp og hopper i det. 
Jeg har i løpet av dette året mistet en hund og fått en ny. Jeg har forstått at det å være trist er helt greit og at det å gråte for noe annet enn romantiske komedier på tv, er sunt for hjerte og sjel. Jeg har lært at ingen lever evig, at sykdom kan ramme selv den snilleste i hele verden og at vi ikke skal ta noe for gitt, verken når det gjelder liv, helse eller lykke. Jeg har fått en splitter ny nevø, jeg har fått møte femåringen fra Tromsø flere ganger og jeg har fått ei ny jente jeg er fadder til. Alle disse små trollene i familien gjør livet komplett og jeg elsker å være tante.
Jeg i løpet av dette året skjønt at livet på Twitter er mer realistisk enn livet på Facebook, men jeg liker begge deler. 
Jeg har i løpet av dette året fått opp øynene for vår egen kulturarv og for hvor viktig det er å ta vare på det vi har. 
Jeg har i løpet av dette året blitt enda litt mer fornuftig, funnet mer ut av balansen og jeg er sikker på at jeg er sikker på meg selv. 
Jeg har i løpet av dette året lært at ikke alt som er sunt er bra for alle og at den gyldne middelvei ofte er det beste. Uansett. 
Jeg har i løpet av dette året forstått at det er helt normalt å gråte når man ser en flokk rådyr utenfor huset. 
Jeg har i løpet av året lært at jeg av og til er en sånn person jeg ikke liker at andre er.
Jeg har i løpet av året kjent at det er mange som liker meg akkurat som jeg er. 
Jeg har i løpet av året funnet ut at jeg skal bli enda flinkere til å ikke følge saueflokken.
Jeg har i løpet av året lært at det ikke gjør noe som helst at jeg går i gamle sko eller en arvet genser. 
Jeg har i løpet av året endelig skjønt at jeg har alt jeg trenger.
Å bli 40 var det beste som kunne skje meg.
God fredag og GOD juleferie! 

4 kommentarer om “Fru Førjulstanker

 1. Det var fint skrevet og vel reflektert.

  Jeg skulle kjøpe gåsedun vinterdyner for noen år siden, men droppet det fordi vi samtidig drev med innsamling til Latvia av sengetøy og klær og da fant vi ut at jaggu klarer vi oss med helårsdyner og et teppe over. Nå vet vi hvordan dun kommer til og da er saken droppet for godt.
  Pels kjøper jeg ikke (bortsett fra på angoraluen min, der er en dusk…) og det er isopor eller noe i parkasen min.

  MEN – i dobbeltmoralens ånd, så har jeg i dag på mormors minkkrage. Jeg har to av dem og jeg elsker dem. Kan ikke forestille meg at det var bedre dyrevern for hundre år siden… men jeg bruker dem for det.

  Liker

 2. Jeg har ikke noe imot at folk går i sine arvede pelsgjenstander. De betyr gjerne noe spesielt i tillegg til å holde varmen. Det er de splitter nye pelsene som svinser forbi meg av og til, jeg blir uvel av. Det er nesten så jeg enda kjenner varmen fra dyret før det ble slaktet.

  Vi kommer til å bli gal om vi tenker over hvor alt vi kjøper kommer fra og hvordan dyrene det er laget av, ble behandlet. Det er viktig å tenke, bevare meg vel, men hvis vi visste ALT tror jeg vi bare kunne gitt opp å gå i klær. Uansett om det er fra HM eller pels.

  GOD jul ønskes deg! 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s