Fru Stolt Nordmann

I dag startet jeg dagen i Oslo Domkirke. Klokka kvart over sju gikk jeg inn døra til den staselige kirka og fikk selvsagt umiddelbart tårer i øynene. Jeg visste det ville skje, så jeg hadde utstyrt meg med både tørkepapir og reservemascara. Noe har jeg da lært etter å ha levet i 40 år.
Grunnen til at jeg var oppe før sola og mange andre, var at Kvindelige Studenters Sangforening skulle ha luciakonsert sammen med Det Norske Jentekors Aspirantkor. En helt fantastisk nydelig start på dagen. Kirken var fylt av folk, levende lys og nydelig korsang. Jeg måtte svelge juleklumpen i halsen både en og to ganger, og da Deilig er jorden fylte kirkerommet, kjente jeg freden senke seg helt ned i tærne.
Det ER altså noe spesielt med den norske kulturen, ikke bare når det er jul, men ellers også. Det er så mye nydelig norsk musikk som er laget opp gjennom årene, vi har fantastiske bygninger og arkitektur, vi har så mye FLOTT som bare ligger rundt og venter på at vi skal ta det opp og aldri la det gå i glemmeboken. Likevel er det noe som skurrer.

Vi er redde for å bli stemplet som nasjonalister når vi synger «Ja vi elsker», vi er redde for hva noen skal si når vi vinker stolt med flagget vårt og det ikke er 17. mai, vi er bekymret for at noen skal bli støtt om vi forteller om Jesus i krybba på juleavslutningen eller synger «Du grønne glitrende tre», vi er redde for å bli kalt rasister hvis vi kritiserer noen med annen tro, vi serverer ikke smalahove fordi vi er redde noen skal tro at vi ikke tenker på de som må ha halalkjøtt, vi forteller ikke med store armbevegelser hvor vi kommer fra og hvor mye flott kultur som finnes i landet vårt – med mindre det dreier seg om idrett.

Hvordan i all verden BLE det sånn?


Jeg snakket med en kollega her om dagen. Om nordmenn og stolthet. 

Hvorfor er ikke VI ikke et stolt folkeslag – sånn som muslimer eller jøder og katolikker er? Hvorfor virker det som om vi er FLAUE over noe? Hvorfor lyser det ikke av oss når vi forteller om kultur, folk, religion, respekt, fred, frihet og gamle tradisjoner? Vi – om noen, har da all mulig grunn til å være så stolt at vi burde sprekke av det! Vi har folkemuseer og gamle julesanger, og det er vi SÅ glad i hver desember – men ellers? Når var du sist stolt av å være den du er i ditt eget land? Har vi det så godt at vi har glemt hvor vi kommer fra og hva dette landet er tuftet på av tanker, ord og gjerninger? 
Nå tenker jeg ikke på hva de bestialske vikingene gjorde. Jeg tenker på de som kom etter dem igjen. De som er våre tipptipptippoldeforeldre. De som bygde gårder og bygder, som laget torg i byene, som bygde kirker, som skrev salmer, som fant opp folkedans og folkemusikk, som laget altertavler og kirkegårder – de som la fundamentet til vår religion og det den er i dag: En åpen og inkluderende religion som favner alle og som ikke hogger en arm av deg om du tilfeldigvis ser på feil mann. Eller som ikke krever at du skal gå med hodeplagg. Eller ikke kan være i samme rom som menn. Eller ikke fjerne skjegget. Eller ikke har livets rett om du er homo. Eller. Eller. Jeg kunne fortsatt i det uendelige. (Ok. Det var litt jug at vår religion favner ALLE – men hvis man ser bort i fra de trangsynte, så er det slett ikke så verst – i alle fall ikke om man sammenligner seg med andre.)
Jeg gidder ikke gå rundt å være flau fordi jeg kan Fadervåret. Eller fordi jeg forteller tantebarna historier fra Bibelen – selv om jeg ikke er noen aktiv troende som går regelmessig i kirka eller ber før maten. Jeg har barnetroa og den er jeg glad jeg har! Jeg synes synd på de barna som vokser opp i dag, som ikke får lære alt det vi førtiser lærte for bare 30 år siden  – for selv om det er om Gud og Jesus og selv om det er trendy å være ateist, så ER det historisk og kulturelt viktig å ha lært om Den barmhjertige samaritan, Josef, Maria og Abraham. Det er en stor del av vår historie, enten du tror på det eller ikke. Og det er viktig å lære at vi har det som vi har det også fordi vi IKKE har en religion som er firkanta. 

Vi – av alle mennesker, har GOD grunn til å være stolte av oss selv og landet vårt.  De som hyler så høyt om at Norge kommer til å bli muslimsk om noen år – kanskje de burde gjøre noe med gullet vi har hatt liggende i mange år, i stedet for å fokusere på alt annet og slenge dritt i kommentarfeltet på Internett? Ja, så er det lett å bli stemplet som en som ikke tolererer andre hvis man sier noe på feil måte – men har vi ikke lagt opp til dette selv, ved å IKKE være stolte av de VI er – og dermed automatisk la andre få glitre sterkere? 
Nå har jeg rota meg inn i et sammensurium av religion og politikk og sånn – og jeg har i utgangspunktet ikke spesielt peiling på noen av delene. Det betyr dermed ikke at jeg ikke har tanker og meninger om det!
Tenk på det jeg har skrevet og gi meg gjerne tilbakemelding.  Ikke kjeft på meg om jeg har sagt noe galt eller ikke har helt oppdaterte historiekunnskaper – opplys meg heller, sånn at jeg blir klokere. Og ikke våg å kall meg rasist, for det er ikke det dette handler om i det hele tatt. 
JEG vil gjerne dele klokskapen videre til de etter meg.
Gjerne også uten å tråkke på noen andre. 

2 kommentarer om “Fru Stolt Nordmann

  1. inig med Åshild og med deg. VI har så mye bra herfra og. Sendte akkurat bilder av rosesermoni til en venneblogger fra statene som skriver om massakren.. hvor hun steller seg spørsmålet om hvorfor alle nå i ettertid kommer til å fokusere på våpenpolitikk og det å legge skyld på hverandre. Mye kan sies om hvordan normenn reagerte etter 22 juli, men vi skal iallefall ha for folkeånden. og det at vi stiller opp for hverandre.. bare noen tanker:) Fin blogg du har, og hørte tilfeldigvis på koret på youtube her om dagen, st. lucia faktisk. Helt fantastisk vakkert. Takk for at du deler:) god adeventstid til deg og dine. mvh Renate

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s