Fru Førjulsnostalgi

Sist jeg var hjemme i barndommens dal, snoka jeg rundt for å se om jeg kunne finne et englespill jeg mente at vi hadde hatt da jeg var lita. Jeg spurte mamma til slutt (av ren klokskap – jeg har det med å rote når jeg leter) men hun mente jeg tok feil og tenkte på det bestemor hadde hatt på gården sin, og DA gikk det opp et lys. Selvsagt! Det var DER jeg hadde sett det!

Bestemor bodde på Blokhus, gården der pappa kommer fra og hvor nå kusine med mann og barn bor og driver med sau. Jeg har noen av de beste barndomsminnene fra den gården. Fra lange dager på ski i Dindalen, fra aketurer på jordene og krangling om hvem som skulle dra den store trekjelken opp bakkene igjen, den fantastiske følelsen det å snike seg inn på mørkloftet ga – der alle gamle frakker og pelser hang, der julepynt lå gjemt blant klesruller og mangeltre, gamle leker, ski og bilder. Klesskapet til tante, der de hvite høye snørestøvlettene hennes lå, melkespannvogna som vi pleide dra rundt på tunet med mens vi sang «Her kommer Klabb og her kommer Babb». 
Lukta i gammelfjøset der kubåsene etter hvert sto tomme, turer i skogen og hemmeligheter under hver en busk, låven der det gikk an å sitte i luka oppe under mønet å se utover dalen mens vi løste verdensproblemer, den gangen jeg plumpa i møkkjelleren, svalene som bodde under fjøstaket, da sjølveste bjellekua mistet bjella si og jeg lette i «månedsvis» etter den for å få de fem kronene som var satt i finnerlønn. Tinka, sauen «min» som stanga meg da jeg gikk opp i  båsen for å klappe lammene hennes, hvor hysterisk morsomt jeg synes det var første gangen jeg så en nyklipt sau, smaken av pellets og saltstein, hopping i høyet fra svimlende høyder, blinde Halvard som bodde på eldhusloftet og snakket med hele verden via walkietalkie, den mørke potetkjelleren der badekaret til sjølveste Lady Arbuthnott sto. 
Spiskammerset og alt det gode som alltid var der, hjemmelagede potetlomper, fisketurene i bekken, den gangen vi tok med Kvikk (den største væren jeg har sett) inn på kjøkkenet og brukte ham som hest, de tomme revfarmene etter tidligere slektningers arbeidsliv, kua Silvelin som hadde det vakreste navnet jeg hadde hørt, det store skrinet med spilledåse som gikk an å trekke opp og som vi lå på gulvet og hørte på, da kammerset skulle pusses opp og vi fikk lov til å tegne på alle veggene, den røde stolen til bestemor, det store hjørneskapet som det alltid var noe godt i – og sist, men ikke minst: Englespillet hver jul. 

Da jeg var på førjulsshopping i Asker her om dagen, svinsa jeg rundt i butikkene og plukket litt her og der. På vei ut av butikken så jeg noe i sidesynet som gjorde at jeg bråbremset og rygget inn igjen. Der lå det jo! Sjølveste engleplingelingen! MED stearinlys og det hele!

O lykke.

Både Konemor og jeg blir litt gal av plingingen, men lysene brenner så fort ned at det er bare å holde ut.

 NÅ er det ordentlig desemberfølelse i Askelien.

4 kommentarer om “Fru Førjulsnostalgi

 1. Jeg har også det englespillet som ett av mine barndomsminner. Er veldig usikker på hvor det har tatt veien, kan være det ligger blandt julepynten jeg aldri setter opp, da jeg vet jeg blir koko av plingingen 😉 Men fint er det!
  Klem!

  Liker

 2. Så herlig å lese om dine opplevelser fra barndomen :))) Nydelig skrevet 🙂
  Min mormor hadde dette englespillet med den plinge lyden også :)))
  Jeg kjøpte meg et englespill i fjor, men det er med telys og uten plingelyd…
  Kanskje like greit uten da, men fint er det nå uansett :)))

  Fin ny desemberuke til deg
  Klem Heidi

  Liker

 3. Ohhhhh, englespillet!!!!! Lykkelige barndommen sin, det!!!!! Jeg må jammen ringe mamma i en fart og høreom hun har det fortsatt!!!!! Takk for påminnelsen!!!!!

  Liker

 4. Nå fikk jeg heeelt nostalgiske tårer i øynene her! ❤ For et par år siden var jeg faktisk hjemme hos mamma og plukka med meg englespillet, siden hun aldri hadde det fremme likevel. Mannen blir helt gal av lyden, men jeg synes det er så fantastisk! 😀

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s