Fru Drittpreik

Det er ikke bare jeg som opplever ekle ting om dagen. Stakkars Børre hadde om mulig enda verre enn meg da han måtte til veterinæren en tur. Vi merket at han var litt hoven bak og at han peip litt når vi løftet ham opp, og bestemte oss for å gå bort til jentene på Vettre Dyreklinikk for en liten sjekk. 
Det ordet jeg skal skrive nå, gjør sikkert at bloggen min heretter kommer opp i ekle søk rundt omkring, men det får stå til. Børre hadde tette analkjertler. Jeg vet selvsagt at hunder HAR analkjertler, men med Pelle var ikke det noe problem så for meg var dette at de av og til må tømmes, noe helt nytt. Som den nysgjerrigperen jeg er, fikk jeg være med på hele prosessen, fra bedøving til finger i rompa og klemming av kjertler og inspisering av innhold som kom ut av kjertlene. (Er det noen som vet HVORDAN de fylles og HVA egentlig som er innholdet i væsken? Jeg vet det er en duftmarkeringssignatur – men hvordan fylles kjertlene? Hvor kommer det fra? Google kan faktisk ikke hjelpe meg?)
Det luktet heldigvis ikke så vondt som jeg har lest at det kan gjøre, og det hele var fort gjort, men stakkars lillemann ble litt sjaber av bedøvelsen og betennelsesdempende han fikk etterpå. Han kom ikke til seg selv før lang utpå kvelden. 

Apropos vond lukt. Da jeg kom hjem fra jobb i går, en time på overtid i henhold til innkjøringsplanen, kjente jeg en merkelig duft da jeg kom inn døra. Jeg forbannet kloakken opp og ned i mente, men etter hvert som jeg nærmet meg Børre, skjønte jeg at det IKKE var kloakk. Eller – det VAR jo kloakk, men ikke helt den som jeg trodde. Stakkars lillemann hadde bæsja i buret, og hele saueskinnet var fullt av dritt. I tillegg hadde han selvsagt prøvd å gjøre fra seg utenfor buret, så det var dritt langt oppover veggen. Han må antagelig reagert på sprøytene han fikk under behandlingen, noe annen konklusjon har ikke jeg kommet frem til i alle fall. Og såpass mye vet jeg om hunder at de driter ikke i eget rede med mindre det er HELT kritisk. Tenk så flau han ble og så traumatisk dette måtte være for ham. Stakkars liten. 
Jeg er ganske tøff. Jeg ER det. Jeg tåler en del, både av det ene og det andre, men er det noe jeg IKKE tåler, så er det dritt og oppkast. Da gråter jeg. Høyt. 
Jeg fikk Børre ut av buret, ut av huset, ut på tur og mens han fikk gjort fra seg det som enda var igjen inni ham, gikk jeg og tørket tårer og tenkte på hva som ventet meg hjemme. Han ble stående ute i bånd mens jeg tok frem gummihansker, vaskemidler, papir, vaskekluter, skurekoster, mopper og alt hva vi har av vaskeremedier og kasta alt ut i snøen for desinfisering. Saueskinnet avgikk ved døden. 
I over en time holdt jeg på. Vaska og gnukka og grein og brakk meg og bannet om hverandre. Da Konemor kom hjem fra jobb, satt jeg apatisk rett opp og ned i en stol mens Børre lå nyskrubbet og varma seg under ovnen.  
Noen reagerer sikkert på at vi har ham i bur, og jeg er ikke helt komfortabel med det selv heller, men HAN er det. Han går inn i buret når han skal sove, han går inn i buret når han skal leke og han viser tydelig at buret – det er trygt. Buret er hjemme. Når jeg har kommet hjem fra jobb disse dagene, har han ligget som en engel og snorka inni buret sitt, og jeg ser på hele ham at det ER greit. Med Pelle hadde det aldri gått, Han hadde ula hele dagen og antagelig ment at vi var de slemmeste i verden. 
Jeg var veldig glad han satt i bur i går. Hadde han vært løs og blitt så gæærn i magen, tør jeg ikke tenke på hvordan det hadde sett ut i huset. Da hadde jeg tatt med meg bikkja og satt meg utenfor til kona kom hjem. 
Mye omsorg, mye kjærlighet, nytt saueskinn og nyvaska bur – Børre er glad i meg enda. Jeg tar dog ingen sjanser og holder meg i nærheten et par dager til. 
Ha en duftfri og herlig kveld der ute! 

12 kommentarer om “Fru Drittpreik

 1. Jeg har ikke noe svar på analkjertelspørsmålet ditt, hør med dyrlegen din neste gang du er der, eller spør dyrlege ellkjell på twitter, hun er grei og svarer på det meste 🙂
  Skjønner godt at du ikke var spesielt fornøyd med vaskejobben som måtte gjøres. Min forrige hund slet med dårlig mage/diaré mesteparten av livet, så jeg har tørket min del med dritt fra gulv. Spesielt moro på gamle, malte gulv som sprekker opp mellom plankene… :/
  Håper søte Børre er bedre i magen i dag!

  Liker

 2. Jeg spurte faktisk dyrlegen, men hun visste ikke og hadde aldri blitt stilt spørsmålet! (Klapp for meg for å finne de riktige spørsmålene!)

  Børre har det bedre nå, takk! 🙂 Skal passe litt på ham i morra også, så håper vi at det går seg til.

  KLEM!

  Liker

 3. Jeg føler VIRKELIG med deg! OMG. Det er det verste jeg gjør. Tørker dritt og spy.
  Og jammen fikk jeg noe å tenke på også. Aldri tenkt på hvordan de analkjertelproblemene oppstår. Takk for mer fornuftig å fundere på. ;-P

  Ha en fin onsdagskveld!

  Liker

 4. Hei! Gratulerer med ny hund! Nå er jeg ingen dyrlege, men jeg kan i alle fall svare litt på det du lurer på.

  En kjertel er et organ som produserer et bestemt stoff eller en væske som inneholder en blanding av stoffer. Stoffene produseres av enzymer i spesialiserte celler i kjertelen. Etter at de er produsert fraktes de ut av cellen, ofte ved hjelp av transportproteiner. Noen stoffer, for eksempel hormoner, fraktes ut i blodet. Andre stoffer, slik som de i hundens analkjertel fraktes til en oppsamlingsplass, også tømmes de ved behov. Dette gjelder også for f. eks. spyttkjertler og bukspyttkjertelen.

  Jeg vet ikke akkurat hvilke stoffer som produseres i analkjertelen, men i følge engelsk wikipedia har væsken som oppgave å smøre analåpningen og å lukte. Som smurning kan jo for eksempel ulike fettstoffer fungere bra, så det er sikkert noe sånt. Duftende stoffer kan være så mangt, for eksempel aromatiske stoffer. Eksempler på aromatiske stoffer er kanelduftmolekylet og de fleste parfymemolekyler. Og hundeduftmolekyler 🙂

  Håper det hjalp deg litt på vei!

  Kari

  Liker

 5. Vet du, jeg visste ikke om analkjertler før jeg fikk bikkje nummer to. Mulig nummer én da altså led i 14,5 år… Nå er ikke bikkje nummer to plaga med analkjertlene sine heller, men vi lærte om det det på valpekurset. Instruktøren der mente man skulle tømme dem jevnlig uansett, noe jeg i ettertid har fått vite er unødvendig. Behovet varierer fra hund til hund. Jeg har forøvrig tørka min mengde med spy og diaré – det er andre ting jeg heller gjør, for å si det sånn!

  Grattis med fin Børre, hvis jeg ikke har sagt det før! :o)

  Liker

 6. Ååå! Eg føler med deg.
  Katten vår spydde på teppet. Eg takla ikkje det. Heldigvis har eg ein mann som er oppvaksen med katt og har gjort slikt drittarbeid før…ussj..
  Men elles pleier eg å tole litt spy og bæsj, men ikkje frå dyr…

  Liker

 7. jeg har visst ikke vært her på en stund…
  Gratulerer med Børre:-) Han kommer til å få et superliv hos dere to.
  Analkjertler har jeg ikke peiling på, bortsett fra at det noen ganger er på grunn av disse hunder aker seg på ræva bortover gresset ( for å klemme ut elendigheten).
  Laika sover også i bur. Da vet vi hvor hun er og slipper å bli vekket midt på natta av intesn kattevarsling. Og på dagen går hun ofte dit og slapper av på eget initiativ.

  Liker

 8. Det er neimen ikke alt man lærer selv om man får en hund. Pelle var aldri plaget, og det tror jeg egentlig ikke Børre har vært heller – -men mulig ting hang seg opp litt fordi han har byttet hjem og rutiner og liv plutselig ble annerledes? Ikke godt å si. Han er fin igjen nå i alle fall! 🙂

  klem

  Liker

 9. Jeg tåler ikke dritt eller spy, uansett om det er mennesker eller dyr. Det er så forferdelig at jeg ikke greier la være å gråte. Nå skal det sies at dag to med bæsj faktisk gikk så lett at jeg ikke rakk gråte EN tåre engang, før jeg hadde vaska opp og alt var i orden igjen 😉

  Klem!

  Liker

 10. Tusen takk fru Storlien! 🙂

  Det er godt å høre at det er flere som ligger i bur. Børre legger seg også der på dagen, så det er tydeligvis at han synes det er trygt og godt.
  Håper Børre og Laika møtes en vakker dag! 🙂

  Klem!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s