Fru Flau og fråtsende

Dagsavisens forside lyste mot meg da jeg kom på jobb i dag, og jeg har ikke greid å legge den fra meg. Jeg synes det er en forferdelig overskrift og jeg ble både flau og kvalm da jeg så den. Tenk at vi faktisk FRÅTSER oss til døde? Tenk at barn er så feite at de blir syke, at voksne er så feite at de blir syke og at vi, alle sammen i de rike delene av verden, bare dytter i oss ting som ødelegger oss -med vitende og fri vilje . mens andre dør av sult? 
Neida, det er ikke revolusjonerende nyheter, vi har hørt det før og de fleste lukker øynene og tar seg en kjapp burger på hjørnet likevel. Jeg også. Men fy pokker, LES hva som står da! En MILLIARD mennesker røyker, 42 millioner barn er FEITE! Det er nesten sånn av vi ikke greier ta det innover oss, er det ikke? Det blir litt for mye å fordøye. 
I artikkelen står dette: 
60 prosent av alle dødsfall i verden skyldes nå ikke-smittsomme sykdommer, en stor del av dem forårsaket av tobakk, alkohol, usunt kosthold og mangel på mosjon.

Fedme er dobbelt så vanlig nå som i 1980 og det er flere som dør av overvekt enn underernæring globalt.

Alkohol dreper årlig 2,5 millioner mennesker verden over, til sammenligning døde 1,8 millioner av aids i 2010.

En milliard mennesker i verden røyker, 80 prosent av dem bor i lav- og middelinntektsland.

Stillesittende livsstil er en direkte årsak til den dramatisk økende barnefedmen verden over. 42 millioner barn under fem år er overvektige, 35 millioner av disse bor i lav- og middelinntektsland.
Er det ikke helt forferdelig å lese? Hvordan kan vi, oppegående, fornuftige, intelligente, smarte mennesker være bekjent av dette – UTEN å reagere? Hvordan kan vi fortsette å dytte innpå potetgull og brus, sjokolade, pommes frites, hamburger og kebab når vi VET dette? 
Jo, fordi det ikke skjer OSS. Det skjer ikke MEG. Det skjer alle de andre svake menneskene som spiser seg sykelig overvektig, som røyker en tjuepakning sigg om dagen, som sitter gjemt bak kjøkkengardinene og drikker seg fra vett og forstand, som dytter i seg piller og dop sånn at de ikke eksisterer på samme planet som alle andre, som bare sitter på ræva i stolen og glor på tv eller spiller dataspill, som går på NAV istedet for å jobbe, som ikke trener, som lar tennene råtne i munnen, som klager på at ikke alt legges tilrette for dem. Det er DEM dette skjer med.
Men hvorfor? Hvem er skyld i at det går over alle støvleskaft og at mennesker ødelegger seg selv, helt frivillig? Er det fordi de ble utsatt for overgrep som barn? Er det fordi de ble mobbet? Er det fordi de er genetisk rammet? Er det fordi Arbeiderpartiet sitter ved makta? Er det fordi grønnsaker er for dyrt? Er det fordi vi er så ubeskrivelige fulle av olje og rikdom at noen bare finner det for godt å ligge og rull seg i penger? Er det fordi det sys puter under armene på oss? Er det butikkenes skyld? Er det fordi vi er så uanstendig bortskjemt at vi ikke greier tenke på noe annet enn oss selv? Eller er det bare rett og slett det at usunn mat er så herlig billig at vi heller bruker penger på det enn på det som tar mer enn en halvtime å lage på kjøkkenet? Er det på grunn av TIDEN? 
Jeg aner ikke. Men jeg skulle gjerne hatt svaret. Jeg aner virkelig ikke hvorfor noen lar barna sine bli så feite at de ikke kan være med i gymtimene og heller har lyst til å gjemme seg på rommet sitt istedet for å leke med andre, at de ødelegger livet til barna sine i tillegg til at de også lar sitt eget, forfalle og råtne bort i bilringer og ødelagte knær. At noen – til tross for hvor fantastisk vi stort sett har det, bare lar alt gå til helvete på første klasse. 
Hva gjør DU for at denne statistikken skal gå nedover og ikke oppover? Det er muligens feil forum å spørre i, all den tid mange av de bloggene jeg leser er fulle av treningstips, smoothieoppskrifter, hjemmelagede glutenfrie brød og vakre matpakkebokser fulle av frukt og egg med fjes på, men pokker heller. 
Hvorfor går det til helvete med så mange andre?  
Jeg burde selvsagt avsluttet med den vanlige; «jeg tar en kakebit mens jeg tenker over verdensproblemene», men det går ikke. Den vokser i munnen, selv uten å være i nærheten av den. 
ETT liv. Ett liv har vi fått tildelt. Og det skal forvaltes på best mulig måte. 
Så. Har vi det virkelig så fantastisk? 

4 kommentarer om “Fru Flau og fråtsende

 1. Akkurat dette har jeg tenkt på flere ganger. Her sitter vi feite og overvektige og klager, mens andre steder i verden er det for lite mat.
  Nå har ikke jeg barn, så jeg er nok ikke den rette til å svare. Men barn er jo «late» de har for mye annet å gjøre innendørs en å være ute å leke. Og foreldrene godtar det. Det kan ha noe med at vi jobber mer en før, og ikke orker å ta opp krangelen med barna. Ta igjen for tapt tid med å være snill? Jeg vet ikke… og når det er nevnt og som du sier, tiden. Mange tror det er kjappere å bare slenge sammen noe posemat en å lage det fra bunnen, men det er jo ikke det…
  Noe av dette du snakker om er jo også det samme som debatten til Kari Jaqueson som går nå om fedme også. Det er en person som kan gjøre noe med sin egen kropp, og det er den som bor der.

  Liker

 2. jeg tror en av grunnene til at vi ikke gjør noe med det er at vi ikke ser det!!!

  Jeg bruker den samme historia til å forklare mye – for det er ikke bare mere mat vi har i dag – eller som ungene, får lov til å dytte i seg – de får lov til å spille mye mere på dataspill, se på tv etc enn det vi gjorde da vi var små – men nå var det jo lite med kanaler vi hadde og det var liksom først ved barnetv tve programmene begynte på kveldene…

  Men tilbake til historia mi
  Jeg husker ikke hvor gamle vi var – men vi var nok ganske gamle, da moren min en gang klagde på at vi drakk så mye brus – at den 1 1/2(!!!!!!!) literen hun kjøpte (- det var vel ikke lenge siden 1 1/2l hadde kommet) ikke varte helga ut
  – HUN som hadde fått den lille flaske ( som mange nå ikke engang husker) med 0,22l og det var det liksom, lørdags kvelden ( og det var ikke hver lørdag en gang!!!)
  Tennårings svær som jeg var – svarte jeg, men det er da ikke vår skyld det mamma – det er DU som kjøper større og større flasker med brus, ikke jeg…
  Hun så på meg go sa, – du har jammen rett
  og fredagen etter, kom det en 1 1/2 liter på bordet og hun så sa hun – hvis denne varer til søndagen er det fint, men hvis den ikke gjør det – så er jo det synd – for det er kun denne dere får i helga!!!
  Jeg syns historien gir et innblikk hvordan ting begynte å bli – og det er en forklaring på hvordan ting har blitt som det har blitt!!!

  for hvis det var slik at folk flest drakk i allefall 1 1/2l i helga – så er det ikke så rart at det drikkes dobbelt så mye i dag……og så renner grensene ut uten at vi selv ser det!!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s