Fru Karenina

Etter 900 sider lesing om det russiske aristokratiet på 1800-tallet, kom jeg endelig i mål med Anna Karenina. I og med at jeg faktisk hadde to eksemplarer i bokhylla mi fra før, en på engelsk og en på svensk, har jeg nok hatt langvarige planer om å lese boka, men det er vel med bøker som med andre ting: Alt til sin tid. Jeg kjøpte dog et norsk eksemplar også – for å være sikker på å komme i mål.

Jeg kan nå stolt svare JA når noen spør meg om jeg har lest noe av Leo Tolstoj. For det er jo et av verdens største litterære verk det er snakk om, og det ligger litt mer tyngde og pondus i å si at man har lest Anna Karenina enn å si at man har lest alle bøkene i serien om hun som er shopoholiker. Jeg har gjort det også jeg, forresten, men etter å ha kommet meg gjennom denne mursteinen av en bok skal jeg heretter trekke frem den i stedet for chicklit-bøkene mine. Det er litt mer tyngde og status over det.

Det er nettopp det som er gjennomgående i Anna Karenina. Status. Uten en høy sosial status er du ikke verdt noe, selv ikke blant dine gode, gamle venner. 1800-tallets Russland var full av adel og snobberi, uskrevne regler, skrevne regler (man følger Bibelen må vite) og krevde i det hele tatt et levemønster som fordret en tykk lommebok fylt av gamle penger og en rett nedadgående arvelinje til noen med det riktige navnet.

Sosietetsdamen Anna Karenina gifter seg ganske ung med den 20 år eldre høytstående embedsmannen Alexej Alexandrovitsj Karenin og de får en sønn. Dette ekteskapet er et av de mest gledesløse jeg noen sinne har lest om, så at Anna fikk varme følelser for noen andre sier jeg ikke noe på. Herr og fru Karenins liv handler om å gå i selskaper, delta i meningsløse samtaler og om å holde fasaden. Kommunikasjonen dem imellom er lik null og den pene og glade Anna føler at hun visner. Den eneste gleden i Annas liv er sønnen Serjosja, men på grunn av levesettet til sosieteten, er han mest sammen med barnepiken og ser ikke mye til foreldrene.

Når Anna møter grev Vronskij får hun raskt varme følelser for ham.  Han er kjekk, morsom, kan kunsten å konversere og er en ettertraktet ungkar i Moskvas finere familier. Han tiltrekkes også av den vakre Anna, og de innleder et forhold. Dette forholdet var nok i utgangspunktet ikke ment som noe evigvarende for greven, men skjebnene deres flettes sammen ved at Anna blir gravid. Hun går imot alle normer og regler og forlater sin kjedelige (og meget forsmådde) ektemann og reiser med Vronskij til St. Petersburg hvor de prøver å bygge opp et nytt liv sammen.

På grunn av sin sosiale stilling og sitt rykte, er Alexej Karenin meget reservert i forhold til skilsmisse. Han bestemmer også at sønnen skal bli igjen hos ham, som straff for at Anna har vært utro. At sønnen ikke får bli med henne, blir en av Annas største sorger. Selv om hun får en datter med Vronskij, demper ikke det på savnet av sønnen, Hun venter tålmodig på skilsmisse, men når herr Karenin, i tillegg til å være en konservativ regelrytter, blir religiøs og begynner å omgås «klarsynte», får hun et definitivt nei.

Det at Anna ikke får skilsmisse gjør at barnet hun fikk med Vronskij bærer Karenins navn og dermed aldri blir deres sammen. Dette er nok også en grunn til at hun aldri blir ordentlig glad i datteren sin, hun er en stadig påminnelse om valget hun tok og at ting ikke ble så perfekt som hun forventet. Det verste med at hun blir nektet skilsmisse er at hun isoleres i hjemmet fordi ingen vil omgås «en som henne». Vronskij begynner å kjede seg i hverdagen, følelsene kjølner fordi Anna kjefter og angriper ham for den minste lille ting og han plages av at Anna ikke kan omgås andre folk på grunn av hennes uavklarte stilling. Han er en rastløs og sosial type og er ofte ute på festligheter og reiser mens Anna sitter finpyntet hjemme og blir mer og mer sjalu, desperat, ensom og alene med sine tunge tanker.

Selv om hans følelser for Anna ikke alltid er like sterke, og selv om de blir satt på prøve fordi hun stadig beskylder og anklager ham for å ikke elske henne og for å være utro, slutter han aldri å elske henne. Anna på sin side fortviler over situasjonen, hun er overbevist om at Vronskij ikke elsker henne lenger og hun bebreider seg selv for at det hun trodde skulle bli ett nytt og bedre liv, ikke ble det. Hennes desperasjon blir til slutt så stor at hun tar et skjebnesvangert valg.

Historien om herr og fru Karenin er ikke unik. Den dag i dag er det mange forhold som er tuftet på kjærlighetsløs fornuft, gammel vane og stolthet, men forskjellen er at i dag er det å gå fra hverandre like naturlig og vanlig som å spise middag. Det kan kanskje diskuteres hva som er best og verst, men at vi har valgfriheter uten grenser, både fordi vi er barn av 2012 og fordi vi har kommet så langt i likestillingen at kvinner og menn selv kan bestemme hva de vil gjøre med livet sitt – og at det er lov til å gå videre hvis man oppdager at man har gjort en feil, det kan vi prise oss lykkelig over.

Historien om Vronskij og Anna er heller ikke unik – ingen forhold overlever på kjærlighet alene, selv om vi romantikere gjerne liker å tro det. Et forhold må pleies, vedlikeholdes, inspireres av ytre påvirkning, fylles med ny energi og ikke minst, et forhold trenger luft – både i form av frihet og for å opprettholde ilden.

 «Hvis det er fullkommenheten man søker, blir man aldri fornøyd.»


Riksteatretreiser i disse dager rundt med oppsettingen av Anna Karenina og på onsdag kommer de til Oppdal Kulturhus

Jeg skulle ønske jeg var hjemme i barndommens dal for å oppleve historien fra salen – du som ER der, ta deg en tur! Jeg tipper du ikke vil angre! 

2 kommentarer om “Fru Karenina

  1. Tusen takk for at du leste boken for meg:-) Min (les biblioteket sin) ligger fremdeles på nattbordet og siden forestillingen er allerede i morgen er det bare å innse at slaget er tapt for denne gang. Men det er jo aldri for sent å bli belest..

    Hilsen den svært ufullkomne men dog så fornøyde Nattens dronning!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s