Fru Køkultur

Den godt voksne kvinnen, sannsynligvis oppvokst i et møblert hjem – eller i det minste øyensynlig nåværende innehaver av god levestandard, utbrøt indignert til sin toppluekledte stresskoffertmann: «Så du at hun prøvde å snike, kjerringa!? Det er tydelig at hun ikke kan de uskrevne reglene når man står i busskø!»

Jeg latet som jeg var veldig opptatt av «musikken» ettersom jeg hadde headset på (men det er bare for å unngå å høre snørrlyder og for å unngå å snakke med noen så tidlig på morgenen. Jeg hører nemlig ikke på noe. Så vet du MIN hemmelighet.) mens jeg strakk ørene mine så langt over på andre siden av bussen som over hodet mulig.

Jeg pleier ikke å gjøre det. Lytte. Men der hun sa var faktisk litt interessant. Nå har jeg bodd her på landet i snart fem år og etter kort tid som busspendler inn til Oslo, oppdaget jeg uskrevne regler. Det virker ikke som om det er like knallhardt regime på hver holdeplass, men på Hvalstrand – der skal man IKKE tulle med køsystemet.

På min holdeplass er det ikke så farlig hvem som går på først og sist, det er til og med et par gentlemen der som slipper damene inn først, men på Hvalstrand – aiaiai, der er det opp på linje! Den som kommer først stiller seg opp og alle som kommer etter må stille seg etter ham. Eller henne. Når bussen stopper der er det alltid moro å se om det er noen nykommere som ikke har lært regelen, da ser man at det blir leven i køen! Og så kommer det noen stygge ord etterpå når de velfriserte rompene har fått satt seg ned, tatt DN ut av veska og lagt skinnhanskene i fanget. Nå skal det sies at bussen alltid er – eller blir, full når vi kommer til nevnte holdeplass, så det er en grunn til at førstemann til mølla faktisk FÅR bli førstemann, men likevel. Det er godt gjort!

Tenk om disse uskrevne reglene hadde blitt håndhevet i Oslo? Bare på det å slippe folk AV buss og trikk
før man går på selv? Ren utopi. Det er noe vi må leve med. Heldigvis tar jeg sjelden kollektivt i indre by, og slipper dermed å bruke irritasjonsenergi på det.

En dag, når det har blitt varmt i været, sola har gjort meg brun og fin og pollen igjen klør i nesa, skal jeg gå til Hvalstrand og ta bussen derfra. Bare for å virkelig oppleve dette hierarkiet på nært hold. Mulig jeg til og med skal leke uvitende og stille meg freidig opp på perrongen istedet for å stå i den kjedelige en og en-køen ned bakken.

DA hadde jeg blitt kjerring da. Skikkelig møkkakjerring tenker jeg!

Det er nok best å la være. Man skal ikke tøyse med noe så alvorlig, jeg kunne ende opp i Kveldsnytt og alle landets aviser for dårlig køkultur og for å ha tråkket noen på tærne.

God mandag ønskes! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s