Fru Kuldesjokk

Eller, sjokk og sjokk, jeg har vel vært borti verre enn ti minus. Det kom litt brått på bare. Spesielt når man må ut og løpe til bussen halv åtte en mandag morgen, man er ikke helt skrudd på enda da.

Det eneste som duger i dag er pels, skinn, ull og dun. Det er noe makabert over det å gå rundt i noe som har vært andre levende veseners hud og beskyttelse, men samtidig, uansett hvor mye flott som finnes på syntetiskfronten, er det det eneste som holder oss ordentlig varme. (Nei jeg har ikke forskningsfakta på det, men det er det jeg tror.)

Jeg har skrevet om mitt forhold til pels tidligere, og jeg mener det fortsatt: Jeg går gjerne i det. Jeg MÅ ikke, men så lenge det finnes dyr det produseres noe av, kommer jeg til å benytte meg av tilbudet. Er du imot og likevel tusler rundt i en hermelin, går det ærlig talt ikke an å unnskylde seg fordi pelsen er arvet eller en vintageskatt kjøpt på Uff, det er fortsatt pels. Noen har uansett måtte dø for at du skal gå i den jakka, selv om det er hundre år siden. Det samme gjelder skinnjakka di. Og skinnskoene. Og dundyna du kurrer deg inn i om natta. Og pelskragen på den røde skianorakken du fant på loftet. Alt kommer fra noen som har levd.

Du kommer nok aldri til å se meg løpende til bussen i en stor fotsid revepels, det er ikke helt min stil uansett hvor varmt det er, men at jeg kan ha detaljer av rev inni jakka mi, på beina, på hendene eller på hodet, det skal du ikke se bort i fra.

Skoene jeg har i dag er av elg- og selskinn. De er fantastisk varme og ikke minst, fine. Kjolen min har sauen vært med å lage før den ble fårikål og jakka mi er full av noen oppdrettfuglers klesdrakt, hvis skrotter sikkert bare har blitt kastet i søpla etter ribbing. (Eller de har kanskje blitt malt opp til fôr til andre dyr? Jeg håper det.) På hodet har jeg en syntetisk pelsdott fra en billigkjede som spyr ut sånne greier – og ER det så mye bedre? «Vi er i mot pels så derfor går vi i juksepels». Jaha? Du synes pels er fint men du er så «politisk korrekt» at du kjøper en juksepels som masseproduseres underbetalte barnearbeidere på store fabrikker langt unna, og som havner på den overfylte dynga om to år fordi alle sømmene revnet og «pelsen» så ut som en død hamster?

Jeg vet ikke jeg. Noe skurrer i mine ører. Er du imot pels så får du slutte å gå i juks også. Det har noe med signalene det gir. «Jeg er imot pels altså, men det er jo så fint, og denne juksepelsen ser jo HELT ekte ut, synes du ikke?»

Joda.
Men du lurer ikke meg.

God frossen mandag! 🙂

5 kommentarer om “Fru Kuldesjokk

 1. Jeg er vel på vei inn i et minefelt her, og jeg kan ikke veldig mye om produsering av pels, men utifra det bittelille jeg vet, mener jeg det er helt greit å bruke skinn og pels av dyr hvor resten av dyret også blir brukt.
  Blir dyret slaktet ene og alene for at vi skal få pels, da synes jeg det er feil.
  Mange argumenterer med at mennesket har brukt pels og skinn i årtusner, så derfor kan/skal/bør vi bruke det nå også, men forskjellen fra da og nå er vel (tror jeg) at da brukte vi hele dyret.
  God mandag! 🙂

  Liker

 2. Minefelt eller ikke, noen ganger må man bare! 😉

  Det var slett ikke meningen å starte mandagen med en slik blogg, jeg er jo så avslappet og lite ute etter å skape ufred at jeg ikke helt forstår hvor det kom fra. Antagelig fordi jeg er lei av å få dårlig samvittighet hver gang jeg ser på skoene mine.

  Å avle og drepe dyr bare pga pelsen ER ikke bare bra, jeg er helt enig med deg. Samtidig tror jeg mange, som meg selv, benytter seg av tilbudet så lenge det er der. Jeg kommer ikke til å savne rev-og minkfarmer om de forsvinner. SÅ hekta på pels er jeg ikke.

  Som du sier, dette er et minefelt. Jeg angrer nesten på at jeg bega meg ut på det. I alle fall i dag! 😉

  Liker

 3. Jeg tror ikke jeg eier et pelsplagg. Men jeg eier skinn. Og jeg er naiv nok til å håpe og tro at dyret det skinnet kommer fra ble slaktet fordi man trengte hele dyret.
  Det er nok som du sier, mange bruker det fordi det er tilgjengelig. Og det er nettopp derfor pelsfarmene kan fortsette å drive.
  Helt ærlig, og nå befinner jeg meg ikke bare på vei inn i et minefelt, men er midt i minefeltet, så ønsker jeg at pelsfarmene skal legges ned og at den pelsen og det skinnet som trengs til klær blir tatt fra de dyrene som slaktes fordi vi trenger alt på dyret. Kjøtt, bein, innvoller, alt.

  Liker

 4. I det «bruk og kast-samfunnet» vi lever i er det heldigvis produkter som holder seg like gode i flere tiår! Pelsen kan brukes med god samvittighet. Den varmer selv på de kaldeste dagene, og den er fantastisk å se på.

  Jeg har selv pelsdyr, og kan garantere for at dyrene lever et godt liv. Dyrene trives, og er nysgjerrige og tillitsfulle. I Norge settes det de strengeste kravene til dyrevelferd. Alle pelsdyrgårder er tilknyttet en tilsynsveterinær (totalt over 100 stk). Av disse veterinærene sier 95% at pelsdyrene i Norge har det svært bra, og 5% sier at de har det bra. Ingen sier at det står dårlig til.

  Dyreaktivistene har, dessverre for min næring, fått spre bilder gjennom media i den hensikt å få lagt ned næringa. Det har ikke vært til hensikt å fremstille næringa i et korrekt lys.

  Bruk pels med stolthet!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s