Takeoff


Vel overstått bryllup! Det ble feiret med champagnebrus og engelsk godteri – måtte de nygifte få et fantastisk liv! (Og måtte Pippa og pris Harry finne hverandre.)

Akkurat da jeg trodde dette ville bli den vakreste lørdagen på lenge, måtte selvsagt AdmiralP og «Snakke litt» komme på radioen og ødelegge hele stemningen. Jeg tror antagelig jeg ikke har hørt en styggere og mer provoserende og irriterende sang i hele mitt liv. Til og med «I`m a big, big girl in a big, big world» er mindre irriterende enn denne, og det sier litt.

Jeg skal innrømme at jeg synes selve melodien er ålreit og jeg trampet takten første gangen jeg hørte den. Men så hørte jeg på teksten og da ble jeg helt spysjuk. Seriøst. For meg, før jeg fant ut hvem som sang, hørtes det ut som en sur forsmådd utlending som stotret seg fremover i teksten og klaget over at ingen av damene ville snakke med ham selv om han desperat prøvde å få kontakt. Ingen vil ha kontakt med noen som prøver å tvinge seg på. Så enkelt er det.

Denne sangen kom akkurat i det en del jenter ble voldtatt i Oslos gater, og når man da hører denne teksten, tenker på voldtektene, hører hva som blir sagt i media om gjerningsmennene og hva noen gutter som ble intervjuet mente om norske jenter, da stokker det seg for meg. Jada, jeg legger for mye i det, jeg vet det. Men det var da engang slik jeg koblet det. Sangen er HELT sikkert ikke ment på den måten, og det mener jeg.

Jeg ser jo lett at dette kan misforstås av noen som har tatt på seg misforståbrillene, og at noen tror jeg er en rasist – som det er så populært å kalle de som mener noe om noen som tilfeldigvis har litt mørkere hudfarge, men det vil jeg da bare understreke at jeg IKKE er. Jeg synes alle mennesker er like mye verd, jeg kjenner folk i alle farger, jeg synes at folk kan få lov til å være muslimer og buddhister og gudene vet hva de tror på, jeg synes til og med folk skal få gå i hijab og burka. (Du store min for et fabelaktig raust menneske jeg fremstår som!)

Da jeg senere fant ut at det ikke var en sur og forsmådd utlending men en norsk-zambisk gutt med lyse rastafletter og fregner, da lo jeg sarkastisk og lenge. JODA det er lov til å gjøre som man vil og si hva man vil og snakke som man vil og være som man vil, men dette synes jeg rett og slett ble latterlig. Heldigvis kan jeg slå av radioen.

Hei forresten! Og jeg som egentlig ikke var temperert i det hele tatt i dag, der ser man hva en sang kan gjøre. Jeg ser jo at jeg tar litt av, men pokker heller. Nå er jeg ferdig med dette en gang for alle. Det er forresten veldig skummelt å skrive noe om mennesker med annen hudfarge enn seg selv. Det er ETT skeivt ord det, så er man stemplet som Frp-velger med en gang. (Noe jeg absolutt ALDRI kommer til å bli!) Jeg vet snart ikke hva det er lov til å si eller ikke når man skal henvise til noen som er fra et annet land enn seg selv, kanskje alle burde gå med en button der det står hvor man er fra? Sånn at man kan si»hun fra Nuuk» eller «han fra Egypt»? uten at man tråkker på noen tær? Glimrende forslag. Det er helt sikkert rasistisk det også.

Jeg lurer på hvorfor det har blitt sånn? Det må da være lov til å referere til landsdel eller hudfarge uten å bli stemplet som rasist? Hvis jeg sier at jeg ikke tør gå gjennom Grønland i Oslo alene om natta, gjør det meg da til en rasist? I noens røde hjerter og kvasimedmenneskelige øyne gjør det antagelig det. Jeg vil heller kalle det fordomsfull eller ignorant. Og jeg innrømmer gjerne (om enn litt flau) at jeg er innehaver av begge de lite sympatiske egenskapene. Jeg er dog klar over det og jobber daglig med å bli et perfekt menneske som ikke ser forskjell på noen.

Er dette med å hyle opp om rasisme også en av de sakene der nordmenn har blitt late og ikke orker tenke over hva de egentlig mener og tenker om en sak, og så istedet bare bruker man opp betydningen av et ord i mangel på andre – fordi alle andre gjør det og da slipper man å tenke selv? Hvis jeg tilfeldigvis skulle være så dum at jeg i et ubetenksomt øyeblikk sa et av de «forbudte» ordene, uten å legge noe mer enn et ord i det, da ville noen hyle høyt om at de føler seg stigmatisert, tråkket på eller angrepet. Dette gjelder forresten alle mennesker av dagens samfunn, alt fra husmødre til somaliere til homoer til regnskapsførere. Vi har blitt så forbannet hårsåre og sytete at det er til å få mark av. Man kan snart ikke mene eller si noe uten at noen tar seg nær av det og må gå til avisene og klage. Jeg lurer på hvem som vinner til slutt. De som har meninger om ting, eller de som føler seg støtt.

Sånn ja, jeg tenker det var nok jeg. Jeg avslutter nå før jeg roter meg ut i noe politisk som jeg ikke greier å gjøre rede for fordi jeg ikke er en politiker eller en belest universitetsstudent med peiling på hvorfor og hvordan. I mitt neste liv skal jeg bli begge deler, bare gled dere!

Ha en engasjert lørdag! Jeg skal ligge rett ut på terrassen og bli brun som en…. tja.. det var det da. Som en.. brunost? Er det greit å si?

2 kommentarer om “Takeoff

 1. Festlig bilde av rojalistene. Ser jo ut som dere hadde det særdeles staselig ut.
  Fulgte selvfølgelig med jeg også. Nydelig brud og kjolen var, heldigvis, av det vakre slaget, så stilig og elegant. Fremhevet hennes 7 cm brede midje akkurat passe. 😉

  Ønsker dere alle 3 en deilig helg!

  Klem,
  AW

  Liker

 2. så enig med deg i det innlegget her. Det neimen ikke lett å ha meninger. Er langtfra rasist sjøl jeg, har mange utenlandske venner i alle hudfarger, men for det ville jeg ikke følt meg trygg om jeg skulle gått alene på Grønland på nattestid. Det er ikke rasistisk, det er sunn fornuft!

  Og forøvrig morsomt bilde, vi fulgte med vi også, på skolen, men lite tiaraer hos oss..

  Ha en fin søndag!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s