Fru Tung i hjertet


Det er stille herfra om dagen gitt. Inspirasjonen på privaten mangler og dagene på jobben er litt ekstra lange, og kombinerer man det med fortsatt vinter og kuldegrader, ja da sier det sitt. Jeg vet jo at så fort sola begynner å varme så sniker både inspirasjon og engasjement seg tilbake! Jeg begynte å blogge på bussen hjem fra Oslo, men til og med det er et tiltak. Og hvis det er tiltak å skrive, ja da er det like greit å vente til en annen dag.

Det er mye som skjer her hjemme også. Ikke nok med at det har vært brann her i vinter, under 10 varmegrader på stua og puter har fryst fast i veggen, frosne vannrør og så mye snø på taket at ytterdøra nesten ikke har gått å få opp, nå er det lekkasje på spisestua. Les og gråt sier jeg bare, jeg nekter å ta det til meg. Jeg setter meg ned og glor på tv`n, fyller hodet med hjernedødt møl som feks Paradise Hotel og legger meg klokka ti. Leser bok og sovner med brillene på nesa. I tillegg til dette har konemor vondt i nakken og sliter med det, bilen har ikke fått en kattevask engang siden november og Pelle skal til Jeløya og utredes for alle Cavalier-eieres store skrekk; Syringomyelia.

Det kunne vært verre. Alt kunne alltid vært verre, men akkurat nå føles ting litt tunge. Takk og pris har jeg evnen til å bare dytte alt bak i bakhodet og nekte å tenke, ta på smilefjeset og se på ting med galgenhumor, men jeg vet jo at jeg må ta det frem igjen. Spesielt det med Pelle. Vi trodde jo han var nogen lunde friskmeldt men det ser ut som vi tok feil. Han har liksom fått ALT han? Ikke nok med at han ble angrepet og øyet hans ble revet ut da han var 6 mnd, i tillegg har han løse kneskåler, en hjerteklaff som vil skape problemer om noen år, nå tror veterinæren at årsaken til (bl.annet) anfallene kan komme av Syringomyelia.

For dere som ikke vet hva Syringomyelia er, kan dere ta en titt på DENNE siden. Tilstanden antas å oppstå grunnet avl på cavalierens hodeform. Skallen er i praksis blitt for trang til å romme hjernen og lillehjernen – og sistnevnte presses derfor ut i ryggmargen. Dette sperrer for spinalvæskens naturlige flyt. På grunn av dette dannes det væskefylte hulrom i ryggmargen i nakkeområdet – definert som Syringomyelia (SM). (Takk til DENNE siden for info, beklager at jeg ikke spurte om lov til å kopiere. Akkurat nå synes jeg det er bedre å få tilgivelse enn tillatelse.)

Det er med andre ord en alvorlig sykdom og jeg krysser alt jeg har av armer og bein for at lille Pelle ikke har et snev av dette. Jeg er redd at uansett om jeg krysser hvert eneste hårstrå jeg har, så tar jeg feil denne gangen. Symptomene hans er litt for opplagte. SELVSAGT tar jeg ikke noe på forskudd, dere som kjenner meg vet jo at jeg aldri gjør det, men noen ganger tar realismen til og med meg.

Det som er det verste med hele sykdommen, er at det ikke er LOVPÅLAGT at oppdrettere scanner hundene sine før de bruker dem i avl. Når man nå vet mer og mer om dette, og det i tillegg dukker opp tilfeller bak hver en busk, da er det over min forstand at det ikke blir seriøst tatt tak i av alle som har noen som helst befatning med Cavalierer. Det finnes noen ildsjeler der ute, og all ære til dem, men de kan jo ikke kjempe denne kampen alene! Jeg driter i om oppdrettere går konkurs om det blir pålagt å bekjempe sykdommen eller om de av egen fri vilje gjør det for å opptrå profesjonelt, det er LEVENDE skapninger dette handler om, og folk som jobber med dyr burde ha dyrenes helse og velferd i høysetet, ikke sin egen lommebok!

Jeg orker ikke skrive mer om dette nå, jeg kunne skrevet meg blå om temaet, men det hjelper antagelig ikke verken Pelle eller andre. Jeg håper bare at scanningen viser at vår llle krabat slipper medisinering og smerter, at han kan få leve hele livet som den viltre og glade krabaten han er.

Kryss fingrene, send en bønn til en eller annen og ha Pelle i tankene – da gjør du MEG glad i alle fall!

God onsdag der ute! 🙂

8 kommentarer om “Fru Tung i hjertet

 1. Huff, dette var trist lesing selv om det skulle vise seg at Pelle ikke er rammet. Dessverre er det noen «oppdrettere» som ikke tenker rasens ve og vel, de tenker penger. Og det er en stor kamp for å få de ut og bort og vekk, men det må så absolutt gjøres. Både ved å lære opp potensielle oppdrettere, men også ved å lære valpekjøpere å sette krav til sin potensielle oppdretter og dermed ikke kjøpe fra useriøse oppdrettere.

  Jeg skal krysse alt jeg eier og har for at Pelle ikke er rammet av dette, tankene mine er alltid hos dyra og jeg håper av hele mitt hjerte at han er så frisk som overhode mulig!

  Liker

 2. Sender varme tanker til dere og krysser fingrene for at Pelle ikke har SM..

  Så vil jeg minne deg om at de lærde strides om hvilken vei som er den rette veien å gå for å avle seg vekk fra SM heller.

  Husk følgende:
  Ingen oppdrettere uansett om de scanner eller ikke tenker profitt.. Og Ingen oppdrettere avler syke hunder med vilje.. den som tror det vet ikke hvordan seriøse oppdrettere tenker.

  Liker

 3. Vil bare si meg enig med Trykstad her, så lenge jeg kan få modifisere litt på siste avsnitt:

  Ingen _seriøse_ oppdrettere uansett om de scanner eller ikke tenker profitt.. Og Ingen _seriøse_ oppdrettere avler syke hunder med vilje.. den som tror det vet ikke hvordan seriøse oppdrettere tenker.

  Takk og pris er det mange seriøse oppdrettere der ute, men det er også skremmende mange useriøse, og det er de som enten trenger opplæring eller avlsnekt, og det er de potensielle valpekjøpere må læres opp til å ligge unna.

  Selvsagt kan seriøse oppdrettere avle frem syke dyr, men det gjøres altså ikke med vilje. Og jeg beskylder ikke på noen som helst måte Pelles oppdretter for å være useriøs, beklager hvis det virker slik. Jeg har ingen forutsetning for å uttale meg om denne oppdretteren da jeg ikke engang vet hvem det er.

  Jeg bare håper Pelle er frisk, jeg 🙂

  Liker

 4. Vi krysser fingrene for at Pelle er frisk som en «hund»!!!

  Velkommen skal han være til helgen, da skal vi pleie han godt!! Mødrene skal også pleies: jeg kan love spisestue uten lekkasje, 21 grader C i stuen, så varmt dere bare gidder på soverommet, mange koser og klemmer – hvorav de fleste er nok så våte, godt å spise og MEGET godt å drikke!!

  Tata

  Liker

 5. TUSEN takk for mange gode ord! De er overrakt Pelle og han boffer tilbake og logrer med halen! 🙂

  Jeg vil bare understreke at jeg på ingen måte tror at oppdrettere avler på syke hunder med vilje! SÅ onde håper og tror jeg faktisk ikke at noen kan være.

  Det er en vanskelig problemstilling dette med SM og avl og scanning forstår jeg. Jeg har ikke satt meg godt nok inn i det enda, men jeg holder på – ikke minst for å vite hva vi har å forholde oss til om det viser seg at Pelle har sykdommen, men også fordi jeg vil kjempe IMOT at SM sprer seg mer, uavhengig av om Pelle er syk eller ikke.

  Jeg vet at valper med friske foreldre kan få det, fordi det ligger lengre bak i slektstreet. Og jeg vet at det sikkert er en STOR jobb som må gjøres om alle Cavalierer skal scannes. Men det ER bedre å gjøre det enn å IKKE gjøre det! Sykdommen er der og forsvinner ikke fordi om man lukker øynene.

  Pelle skal scannes neste fredag – jeg lover å fortelle hvordan det går!

  Ha en fin kveld! Og klem til alle 4-bente venner! 🙂

  Liker

 6. Hei,

  trist å lese om Pelle!
  Vi håper at frykten din er ugrunnet og at det ikke er det du frykter mest, men noe annet man blir frisk av.
  Vi krysser fingre og poter.
  Hilsen
  Aceogmor

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s