Fru SpaltelørdagJeg trodde ærlig talt jeg ikke kom til å greie leveringsfristen til lokalavisa denne gangen. Ikke hadde jeg noe tema som opptok meg spesielt, og ikke var det noe som irriterte meg nevneverdig. Jeg satte meg ned et par timer før «deadline», og jaggu kom ikke bokstavene trillende på en snor denne gangen også. Jeg blir like overrasket hver gang, over hvordan det bare kommer av seg selv. Det er nesten sånn at jeg begynner å tro det er en slags «gave» jeg har fått. Det høres i alle fall mye hyggeligere ut enn å kalle det ett eller annet vitenskapelig smart.

Her laver snøen ned, jeg sitter i ny nattkjole og lange «hengepuppetøfler» eller hva det var brodern kalte dem, deilig kaffe i nye kopper og fyr i peisen. Herlig.

Lev! 🙂

Kunsten å nyte en kopp varm sjokolade

Hvert år har jeg de samme nyttårsforsettene: Jeg skal ikke begynne å trene og jeg skal ikke slutte å røyke. Jeg sier dem ikke høyt, men hvis noen spør meg så nevner jeg disse to. Grunnen til at jeg har disse forsettene, er selvsagt fordi jeg vet at jeg greier å holde dem! Det er jo ingen vits i å ha forsetter man vet man kommer til å bryte? Den ergrelsen og nedverdigende følelsen det gir å ikke klare å holde noe, unner jeg ikke meg selv på denne tiden av året.

Med trening mener jeg selvsagt det å unngå og melde meg inn i en eller annen treningskjede, og etter å ha regnet litt på hva jeg egentlig har betalt for å være det de populært kaller støttemedlem , er det faktisk ikke så utrolig vanskelig å holde seg unna. På de femten årene jeg har bodd i Oslo, har jeg antagelig betalt i underkant av 50 000,- for ti timer med trening. (For at ikke min far nå skal få hjerteinnfarkt må jeg innrømme at dette er en smule overdrevet, men dere skjønner poenget.)

Til min store glede har de enda ikke begynt å tilby alt for flotte innmeldingspremier, for da er jeg på tynn is. Hvem kan vel motstå en Ipad med personlig oppsatt treningsprogram, eller en fancy ny treningsdress i pustende materiale som i tillegg gjør deg slank på de riktige stedene og øker forbrenningen? Tren et halvt år til halv pris holder ikke lenger. Skal de få lurt meg i fella må det hardere skyts til. Ergo er jeg enda trygg på at jeg klarer å holde dette løftet.

Når det gjelder det å slutte og røyke, er jeg forsåvidt litt på tynn is. Jeg er så godt som en ikkerøyker, i og med at jeg bare tar meg en sigg i godt lag. Til daglig tenker jeg ikke på røyk i det hele tatt, og jeg er vel en av de største antirøykende kvasirøykerne jeg vet om. Det er ingenting som får meg så bilsjuk som hvis noen setter seg ved siden av meg på bussen med en sneip i lommma. Eller enda verre: Hvis noen puster på meg med røykånde mens jeg står der sammenklemt i midtgangen og prøver å ganne bussen til å kjøre litt fortere. Da lover jeg meg selv at jeg aldri mer skal ta meg et eneste lite puff engang. Men så kommer det en festlig anledning og et glass vin og da ER det jo SÅ godt med en sigg!

Neste dag angrer jeg jo selvsagt, for da kjenner jeg at jeg lukter like ille som de jeg har lyst til å nekte inngang på bussen. På den andre siden så bryter jeg i alle fall ikke nyttårsforsettet, selv om det blir færre og færre sigaretter for hvert år. Neste år må jeg antagelig finne på noe nytt, da jeg anser et røykende meg for å være en snart utdøende art.

Av de mest populære nyttårsforsettene finner vi det å slanke seg, slutte å røyke, kutte ut godterier, trene hardere og spare mer. For en som har fullstendig kontroll på seg selv og sine lyster, er disse tingene sikkert ikke noe problem i det hele tatt, men for den vanlige myke nordmann med medfødte laster for det gode liv, er dette stort sett ikke til å holde ut, og i slutten av februar er det ikke noen som engang nevner at ordet nyttårsforsett eksisterer i vårt vokabular.

Det å starte et nytt år med triste og plagsomme regler, det ser jeg ikke poenget med. At det i tillegg er januar og den måneden der vi alle er i en elller annen form for psykisk bakrus og antiklimaks etter jula, det være seg akevittmessig eller følelsesmessig, det unner jeg verken sjelen, legemet eller min verste fiende.

Når man sliter med å komme seg ut av senga, man sliter med å komme seg til jobben fordi det har snødd litt og alt er forsinket, når det er mørkt når du går hjemmefra og mørkt når du er på vei hjem igjen, når det er salg på hvert et hjørne og du selvfølgelig er blakk, det kommer strømregninger som når høyder du ikke ante eksisterte, huset er ribbet for hyggelig julepynt og det er så kaldt at nesehårene fryser bare du stikker hodet utenfor døra – da er det ingen vits i å gjøre livet verre ved å tenke på at man MÅ komme igang med ting man egentlig ikke har lyst til. Da er det bedre å ikke love seg selv noe. Eller som min kollega sa her om dagen: Hvorfor kan ikke folk ha HYGGELIGE nyttårsforsetter?

Sannheten er at jeg ikke har noen ordenlige nyttårsforsetter, men etter å ha tenkt litt på det hun sa, har jeg kommet frem til at jeg skal ha noen likevel! Og de skal ha kort levetid, de går ut på dato når påska kommer for da begynner jo den berømmelige bikinisesongen snart, og da må man jo VIRKELIG rydde plass for fagre løfter om et bedre liv!

I år skal jeg kjøpe meg en kanelsnurr akkurat når jeg føler for det, jeg skal lære meg å bake kaker og alltid ha en godbit på lur når noen kommer innom, jeg skal glede meg over at jeg kan kle meg i sort og at det er så mørkt at ingen legger merke til meg og julebulken jeg har fått på magen likevel, jeg skal fryde meg over at jeg kan gå med lue når jeg har dårlige hårdager og jeg skal nyte hver eneste måltid med alt det innebærer når vi samler venner rundt bordet.

Det er akkurat i denne måneden vi TRENGER gode ting å glede oss over. Ta en ekstra klatt smør i potetmosen, ta litt ekstra krem i koppen med varm sjokolade, unn deg selv en ny og varm vinterjakke eller bare sett deg ned i godstolen, tenn et stearinlys og se på yndlingsfilmen din en gang til.

Man har fått tildelt ett liv, og det livet skal man bruke til ting som gjør en lykkelig – i alle fall i de mørke vintermånedene. Som en gammel venninne pleide å si: «Når noe kjennes godt ut i magen, da er det riktig.»

God helg!

En kommentar om “Fru Spaltelørdag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s