Fru Spaltelørdag


Gårsdagen ble feiret med østers og rosa champagne som det seg hør og bør en nyslått jobbprinsesse, og jeg kjenner det en smule i kroppen i dag for å si det sånn. Men det var verd det! Litt dumt kanskje, at jeg har skrevet et «irritere på seg andre»-innlegg til lokalavisen denne gangen, er ikke sikkert nervene mine helt tør stå for mine egne meninger i dag. Men det er vel bare å kjøre på – som vanlig? Gammelt nytt for dere som har hengt med en stund, men det er vel nesten bare å trykke ctrl + c/v en gang i året? 😉

Ulv i fårepels

Jeg får litt sure oppstøt av at alt skal være så politisk korrekt. Det virker som om folk bare har meninger om ting fordi «alle andre» har det. Det å ha meninger har blitt trendy, men når de ikke alltid er så gjennomtenkte, hva er vitsen da? (det er nesten som bukser med lavt liv, det er ikke alt som kler alle fordi om det er moderne.) Det er vel og bra å ha meninger om ting, jeg er den første til å rekke hånda i været der, men jeg vil helst ha MINE meninger og ikke alle andres.

Jeg er en av de som alltid har likt pels og som alltid har ønsket meg en.
Spesielt på dager når vi våkner opp til over 20 minusgrader. Da burde det vært påbudt med pels. Det hjelper ikke med stillongser og boblebukser, dunjakker og Thinsulate-votter og store fuskepelsluer. Det er KALDT uansett. Hadde jeg derimot hatt en knelang pels, hadde jeg holdt meg så varm at jeg til og med kunne vært tilbøyelig til å gå opp til sentrum.

Jeg er en dyrevenn. Jeg ER det! Jeg gråter 99% mer av at hesten i en cowboyfilm blir drept, enn at cowboyen får skalpen revet av. Hesten er uskyldig. Alle dyr er uskyldige.

Der jeg kommer fra, er pelsdyr en industri. Pelsdyrfarmene står på rekke og rad og folk går rundt i rødrevpelser, blårevpelser, sølvrevpelser og mink. Sikkert en og annen ulv også, men det er hemmelig. Noen i slekta mi hadde pelsfarm. Kjentfolk har pelsfarmer. Dette er med på å gi dem mat på bordet. Jeg liker det ikke, jeg har grått mang en gang av å se hvordan de bor, i små bur, de er livredde, de løper frem og tilbake og ser helt paniske ut, det er helt forferdelig. Men samtidig har jeg vært med å drepe dem og å flå av dem pelsen sånn at den kan prepareres for fine plagg. Fine plagg jeg har lyst på.

Her på Østlandet er det ikke lov å si høyt at man liker pels. Hvis man sier det, får man så hatten passer. Av folk som har så mange meninger om så mye som alle andre har meninger om, at det nesten er lov å le av dem. Skuespillere og filmstjerner og dama til Stordalen må være så mye mot pels som de bare vil for min del. (kan noen fortelle meg hva det er med fru Stordalen som er så interessant at magasinet Elle prøvde å få et intervju med henne i 4 år?) Når man nekter å stille opp til intervju i et magasin fordi bladet ikke har tatt et standpunkt i forhold til pels, så har du ganske skarpe meninger. Og det er vel og bra! Gud bevare hennes meninger. Men dere andre, som synes at hun er så kul at dere bare adopterer det hun sier, har dere for eksempel ikke lest Elle de siste årene da, fordi de har vist fram plagg med en og annen pelsdott på, eller har dere ikke tenkt over saken før hun kom på forsiden?

Dere som er så imot pels, hva med de menneskene som bor i land der pels er en helt naturlig del av hverdagen? Der ingen leer på et øyelokk fordi de går i selskinnsbukser, hvalrossanorakker, ulvepelser, bjørnepelser, reinsdyrsluer, polarrevjakker, kengurufrakker eller nordafrikansk jordekorn-hatter? Hva synes dere om det? De bruker plagg for å holde varmen, det er noe de alltid har gjort i deres kultur og de kommer til å fortsette med det. De bruker det sikkert for å pynte seg også, mennesket har til alle tider vært forfengelig og glad i å pynte seg. Hva med dem? Skal de ikke få lov til å holde varmen lenger, eller pynte seg? Ser du for deg en eskimo i fuskepels?

Eller er det bare fine damer i minkpels som vandrer rundt på Frogner dere er så imot? (og er det da pelsen dere er irritert på, eller er det det faktum at hun faktisk har råd til å bruke 50 000 på en kåpe, som er verst å svelge?)
Hvis jeg hadde kjøpt meg en splitter ny mink, hadde dere synes jeg var et grusomt menneske da? Hadde det vært bedre om jeg kjøpte en gammel, fordi vintage er sååå fantastisk og brukt er ìn og jeg dermed ikke hadde vært medvirkende til å opprettholde oppdrett og slakting av små uskyldige dyr? Hva med den gode gamle pelsen på anorakken? Pels i vottene? Pels på skolissene? Går dere ikke i saueskinn heller, dere som er så imot? Eller er det greit fordi vi tross alt spiser kjøttet? Hva med kanin og elg? Det er vel også greit? Men altså ikke mink eller rev. De skal bare leve fritt i skogen, formere seg og leve herrens glade dager og ingen skal få jakte på dem. I allefall ikke til pelsdyrbruk. Skal man masseslakte all pelsdyrnæring og legge den brakk? For man kan jo ikke slippe dem ut i skogen, da dør de jo (eller kommer inn i hagen til folk og DA blir det rabalder da – ROVDYR i hagen! Iiik!)

Hva med fuskepels? Er det så mye bedre? Det er ikke miljøvennlig engang, det er jo laget av syntetisk materiale som sikkert er skadelig for ett eller annet og i tillegg sikkert laget av små barnearbeidere i ett eller annet uland? Og fordi den ikke har god kvalitet, vil den etter hvert fylle opp søppledynga som er for full allerede. Er det bedre? Og hvis du går i fuskepels, betyr ikke det bare at du EGENTLIG ville hatt en ordentlig en? Er ikke fuskepels litt dobbeltmoralsk?

Jeg har sikkert rotet meg inn i et edderkoppnett nå. Jeg har sikkert motsagt meg selv og argumenter meg langt ut på jordet, men det får så være. Poenget er at jeg liker pels. Jeg elsker pels. Jeg har lyst på en pels og jeg kommer til å kjøpe meg en pels. Og jeg har lyst til å HA LOV til å like pels uten at noen kaster maling på meg eller synes at jeg er en dyremorder. Jeg kommer selvfølgelig ALDRI til å gå i en pels som er laget av et utrydingstruet dyr, eller dyr som beviselig alltid har det helt forferdelig i fangenskap.

Neste gang jeg er hjemme i fjellbygda skal jeg ta meg en tur på farmen og se på revene som står i bur der. Jeg skal forbanne de som driver med dette fordi revene ser så redde ut, jeg skal rope opp om dyreplageri og henvise til filmsnuttene fra dyrevernalliansen og si, med en tåre i øyet, at jeg ikke finner meg i at mine egne sambygdinger behandler dyr på den måten, jeg skal kjefte på for eksempel Knut og si han må slutte med dette, jeg skal få kjeft tilbake og få en lekse i hvor viktig pelsdyr er for næringa, at ikke alle behandler dyrene sine stygt og at de som gjør det kan finne seg noe annet å gjøre og ikke ødelegge for alle andre som faktisk har omsorg for dyrene sine, og jeg skal til slutt si meg enig fordi jeg skjønner det – fordi jeg er en landsens jente som har vokst opp med husdyr og skjønner den økonomiske viktigheten av dette. Pels eller melk, så lenge dyrene blir behandlet med omsorg og kjærlighet er det min oppfatning at dyrene har det bra, og så vidt meg bekjent, vet de ikke om noe annet liv.

Idioter finner du over alt, og den dagen du ser meg i en pels kan du værsågod bare smile pent og misunne meg at jeg både ser fin ut OG er varm.

God helg!

4 kommentarer om “Fru Spaltelørdag

  1. Jeg er så glad for at det finnes noen her ute som faktisk klarer å få tankene sine på papir! Du er så sinnsykt dyktig!

    Jeg er så enig i det du skriver:)

    Ha en super lørdag, Anne:)

    Liker

  2. Jeg hører nok til de som synes pels er både stygt og ekkelt, og synes veldig synd på dyra….MEN driver ikke å søler blod på de som går med det fordi….OG du skriver bra og synes du er tøff som skriver hva du mener, det skal jeg øve meg på. Hilsen hu borti svingen:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s