Fru Spaltelørdag


Homo Sapiens

Det har vært mye kjærlighet rundt meg de siste dagene. Så mye at jeg her kjent det uansett hvor jeg har beveget meg eller hvem jeg har snakket med! Grunnen? Jeg har vært i bryllup! Torgeir og Andreas giftet seg i helgen og det var som seg hør og bør det flotteste bryllupet i manns minne.

Det at to gutter gifter seg med hverandre er heldigvis verken uvanlig eller unormalt lenger. I alle fall ikke SÅ unormalt. Noen vil nok fortsatt påstå at det ikke er sånn det skal være, og noen vil fortsatt påstå at det er feil og galt og ekkelt og imot all sunn fornuft, for ikke å glemme imot Guds ord.

Jeg forstår faktisk ikke at folk kan bruke Gud som en unnskyldning for ikke å akseptere alle mennesker som de er. Det er ganske motstridende ut i fra hva Guds lære om nestekjærlighet handler om. Vi er så indoktrinerte av gamle tanker og kristne ritualer i Norge at når man begynner å tenke over HVOR mye vi faktisk er influert av disse religiøse tankene i hverdagen, burde vi bli mer skremt og opptatt av akkurat det enn av at mennesker finner sammen. Og vi er redd for at landet vårt skal bli muslimsk? Er virkelig våre eldgamle normer og regler som daglig følges av mange, så veldig mye bedre når alt kommer til alt?

Det er fortsatt slik at selv om ekteskap mellom to av samme kjønn er lovlig og akseptert blant de fleste, så er det ikke lov å gifte seg i kirken på samme måte som heterofile par. Det hele startet derfor med vielse på Tinghuset, før ferden gikk til Gamle Aker Kirke for velsignelse av ekteskapet. Bare det at man faktisk må tenke flere ganger gjennom hvordan man skal gifte seg og ikke få lov til å gjøre det på samme måte som ”alle andre”, er ting som heterofile ikke trenger skjenke en tanke når de planlegger bryllup. Da jeg selv giftet meg med Lisa for to år siden, ble jeg overrasket både to og flere ganger fordi ting som jeg tok som en selvfølge, ikke var det. Nettopp fordi det var ei jente jeg skulle gifte meg med.

Tenk at det å være homofil var forbudt ved lov helt frem til 1972! I straffelovens § 213 står det: ”Finder utugtig Omgjængelse Sted mellem Personer af Mandkjøn, straffes de, der heri gjør sig skyldige, eller som medvirker dertil, med Fængsel indtil 1 Aar .” Tenk at våre beste venner som giftet seg nå i helgen, bare for 38 år siden hadde kunnet få fengselsstraff for sin kjærlighet! I lille Norge, som er så godt et land, der alle får lov til å gjøre som de vil, der alle er medmennesker og tolerante, der vi gir ytterliggående religiøse fundamentalister lov til å oppholde seg og der vi har store avisoppslag hver gang en hund har blitt stengt inne i en bil i sommervarmen! Lille snille Norge som så gjerne vil være helt uten svarte flekker på vingene.

De som mener at kjærlighet mellom to av samme kjønn er synd og skam, har antagelig ikke vært i et bryllup der to jenter eller to gutter gifter seg. De har antagelig heller ikke tenkt over at det må være meningen med livet å bli – og å forbli – lykkelig, uavhengig av om det er likekjønnede som finner hverandre eller om det er noen som har vært gift fire ganger og har barn utenfor ekteskap. De har heller kanskje ikke tenkt over at alle homofile er noens barn, barnebarn, tantebarn, søskenbarn, bror og søster – noen elsker dem over alt på jord og ønsker dem et liv i lykke – ville du ødelagt livet til din egen bror?

Da guttene fikk velsignelsen av presten og koret sang, kantor sto med røkelse og klangen fra bønn og sang fylte hele den middelalderske steinkirken, er jeg sikker på at jeg kjente at Gud var tilstede i kirkerommet. Jeg er ikke i tvil engang. Jeg er sikker på at han smilte og applauderte det hele. Jeg er ikke spesielt religiøs av meg, men akkurat den dagen er jeg sikker på at den mest ateistiske hadde følt nærværet av en høyere makt. Hvis Gud finnes, velger jeg å tro at han er så glad for hvert et lykkelig menneske på jord, han er glad for at folk finner noen å dele livet sitt med, noen å våkne opp med, ha hverdager sammen med og bli gammel sammen med, at om det er et heterofilt eller et homofilt par, så er det revnende likegyldig. Så mye elendighet og hat som finnes i verden, må det være til alles interesse at flest mulig finner kjærligheten og lever lykkelig sammen.

At vi mennesker skal sette oss til doms over andre på den måten som historisk har blitt gjort – og fortsatt blir gjort (vi kan jo ikke glemme land der det fortsatt er dødsstraff for å elske noen av samme kjønn) er noe som jeg skulle ønske alle som en satte seg ned og brukte litt mer tid på, og tenkte litt mer seriøst over, enn prisene på grillpølser. Selv om loven ble opphevet her i landet på 70-tallet, betyr det ikke at det er slutt på fordommer og hat mot homofile, absolutt ikke. Dette hatet kan, etter min mening, kun begrunnes i frykt for det ukjente, arvede dårlige holdninger og dårlig oppdragelse. For ikke å glemme en ikke akkurat liten dose egoisme.

Det å finne noen å elske er ikke alle forunt. Det er derfor vi skal være så glad for alle vi kjenner (og ikke kjenner!) som finner en som er spesielt utvalgt for akkurat deres hjerte. To hjerter som finner hverandre kan ikke ta feil. Den dagen vi slutter å tro på kjærligheten og det at den er skapt for oss alle å oppleve, den dagen kan vi like gjerne bare legge oss ned å dø.

Når vi først bor i et land som er bygget på kristendommen og dens lære, burde Kjærlighetens Høysang fra Paulus`første brev til Korinterne vært det vi alle burde tenke på å leve etter: ”Kjærligheten er tålmodig, kjærligheten er velvillig, den misunner ikke, skryter ikke, er ikke hovmodig. Kjærligheten krenker ikke, søker ikke sitt eget, er ikke oppfarende og gjemmer ikke på det onde. Den gleder seg ikke over urett, men har sin glede i sannheten.”

Kjærligheten er noe vi burde feire hver dag, noe vi burde ha en offisiell flaggdag for, noe vi burde tenke mer over og noe vi burde omfavne med store armer, uansett hvem det er som opplever den.

Ha en lykkelig helg, og ser du noen som er forelsket – smil til dem! Uansett om det er kona mi og meg eller et gammelt par som har funnet hverandre i alderdommen. Det er en så liten ting å gjøre for deg, men den har stor betydning for de som mottar smilet. Ikke glem at du også er homo, selv om vi slenger på en sapiens til slutt! 😉

3 kommentarer om “Fru Spaltelørdag

  1. Det var det mest fantastiske, vakreste, ærligste og sterkeste bryllupet jeg noensinne har vært i!! Melder meg gjerne på gjestelista til flere homobryllup, jeg! 😉

    Anja 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s