Fru Spaltelørdag


Husmordag nr 5.

I dag skal jeg rett og slett klippe og lime litt! I dag har jeg min første spalte på trykk i en av lokalavisene der jeg kommer fra. Jeg tror ikke spalten ligger på nett, jeg har i allefall ikke funnet den, så da får jeg publisere den her. Det er ikke all verdens, men du store så stas for meg! Ta-ta!

Om å ta seg tid

Jeg har nettopp sagt opp jobben min for å finne ut hva jeg skal bli når jeg blir stor. Nå er jeg ganske nært det å bli stor, i det jeg nærmer meg førti med stormskritt, men i disse dager er jo ikke folk gamle før de er langt over åtti, så jeg føler at jeg har god tid. Det å si opp jobben er selvsagt ikke noe man bare gjør uten videre, men noen ganger er det riktig å følge hjertet sitt og når sjansen bød seg, tok jeg den.

Det første alle sier til meg, er at jeg er kjempeheldig! Heldig som bare kan være hjemme og stelle i hagen, male utemøblene, gå tur med hunden, ommøblere og drikke kaffe med naboen på terrassen. Jeg er bittelitt mer skeptisk til det og ikke skulle ha en jobb å gå til, men samtidig så kjenner jeg at det skal bli interessant å utfordre seg selv på det å kunne slappe av og ikke stresse med vekkerklokke, busser, møter, budsjetter og excelark.

Jeg er, som jeg har nevnt, i min beste alder, og da jeg satte meg ned for å se litt på CV`n min, slo det meg at jeg har vært i hundre prosent stilling i 17 år. I løpet av disse 17 årene har jeg ikke hatt så veldig mye ferie, fordi jeg har vært mer opptatt av å jobbe og tjene penger. Når jeg nå sitter her med sluttpakka mi og funderer over livets mysterier, greier jeg ikke la være å tenke på at hvis jeg kunne velge igjen, hadde jeg ikke valgt noen av de jobbene jeg tidligere har hatt! Ikke fordi det ikke var bra jobber, for det var det der og da, men jeg hadde ikke gjort det en gang til. Det er i grunn et ikke så alt for lite tankekors. Når vet man at man har funnet riktig hylle i livet? Er det noe man bare vet? Eller lurer man seg selv til å tro at man er fornøyd med det man har, fordi det er for stor en prosess og virkelig kjenne etter og ta seg tid til å finne ut hva man egentlig vil jobbe med? Og er det virkelig så viktig med karriere og penger?

Nå som jeg skal tusle rundt og finne meg selv som det så fint heter, kan jeg ikke annet enn slå et slag for husmora. Jeg skal være husmor i tre måneder, og jeg gleder meg! Her på bygda hvor jeg bor, er det helt greit å være husmor. Det er en del av bygdelivet, og ære være for det! Men bekjente som bor i storbyen, synes for det første at jeg er alt for ung til å være husmor, og for det andre så bør man i alle fall i det minste ha barn for å være det. Dette synes jeg er en svært merkverdig tankegang. Når ble det aldersgrense på å ville være hjemme og stelle og holde hus og hjem i orden? Og hvorfor må man ha barn for å kunne gjøre det? Det er selvsagt mer å gjøre og sikkert mer praktisk å ha barn ” å skylde på” for å skulle kunne gå hjemme, men det er ingen uskreven regel.

Jeg vet om mange som skulle ønske at den gode gamle husmorskolen fortsatt eksisterte. Jeg vet ikke om jeg er en av de som kunne tenke meg og gått på den, men jeg vet at markedet er der! Det å ville ta vare på sine og sitt blir mer og mer viktig for ganske mange, og i den sammenheng er de som har valgt å være hjemme, så gode rollemodeller at de burde henges på veggen i glass og ramme!

Å jobbe og skape seg en karriere er selvsagt både positivt og bra, men jeg tror det er viktig å ta vare på de myke og nære ting også. Jeg skjønner at det for familier ikke bare er enkelt å skulle leve på èn hel inntekt, men samtidig så tror jeg at de som tar det skrittet og får det til, får hevet livskvaliteten sin betraktelig. Det er ingen som trenger å stresse til butikken på vei hjem fra jobb, stresse hjem for å lage middag, stresse med å kjøre og hente barn, stresse med å lufte bikkja eller å gjøre rent huset til helga. Selvsagt finnes det tjenester å få kjøpt sånn at man slipper dette stresset, men mister man ikke da noe fundamentalt på veien?

Jeg gleder meg til gleden ved å ha middagen klar når kona kommer hjem fra jobb, jeg gleder meg til ha huset nogen lunde respektabelt til spontane besøk. Jeg gleder meg til å ha tid til å hente venners barn i barnehagen når tidsklemma tar dem og jeg gleder meg til å bruke tiden på ting som gir meg den lille lykkefølelsen, den som man ikke har tid til å tenke på når man stresser rundt i hverdagen. Jeg gleder meg til å kunne legge beina på bordet etter middagen, og si at jeg har gjort et dagsverk som betyr mer for meg og mine enn alle jobber jeg tidligere har hatt.

Ikke minst gleder jeg meg til å ha tid til annet enn å jakte på penger. Denne våren skal jeg jakte på livskvaliteten og de myke verdiene.

God helg!:)

Blogglisten

4 kommentarer om “Fru Spaltelørdag

 1. Gratulerer så mye! Det var veldig bra skrevet, og det fikk meg virkelig til å tenke over de valgene jeg har tatt så langt i livet. Kanskje jeg burde avslutte utdanningen og heller bli gartner? Det hadde vært noe, det 🙂
  Så heldig du er som har det så bra for tiden, det er nok velfortjent 🙂
  Klem

  Liker

 2. Utrolig bra skrevet! Dette kan du satse videre på!!!!!! Både skrivingen og husmor-tilværelsen!
  Masse lykke til – med å virkelig LEVE!
  De nære ting er viktigere enn flott bil i garagen og masse penger på konto!

  Mange klemmer fra Sølvi:o)

  Liker

 3. SÅ gøy!!!
  Gratulerer Fru Spaltist!! Og vet du prestasjonsangst trenger ikke du å ha (lett å si… :)) for makan så flink du er!!
  Du skriver så knakende godt!!
  Åååå så festlig det er med dyktige folk!!
  jeg heier på deg!! Lykke til videre modige bloggvenn! DU klarer det!!
  Ønsker deg en strålende fin uke!
  Klem Lokki

  Liker

 4. Så fint skrevet, Annemor!! Jeg fikk nesten lyst til å få til å være hjemme selv, men som du sier er det vanskelig med en inntekt – Som mormor brukte å si, det var ikke sånn i gamle dager. Til og med mamma hadde hjelp i huset da vi var små……Fortsett å skriv, da:)h

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s