Fru Sterke Meninger


I dag gikk det opp for meg hvorfor jeg ikke liker Jens Stoltenberg.

Da jeg var 23 år jobbet jeg en periode i en ganske nyåpnet familiebarnehage ”oppe i Åsen”. Den var influert av Steinerideologien, noe som jeg i utgangspunktet ikke tenkte spesielt mye over fordi jeg ikke hadde hørt så mye om det. Barna var søte og eieren var snill og grei, jeg trivdes og jeg bodde til og med på loftet i barnehagen en stund.

Vi fikk inn en praktikant fra steinerskolen, en voksen dame som, når jeg tenker på henne nå, minner meg om en liten heks. Hun hadde av og til med seg sønnen sin på 5 år, og han var så veloppdragen og så ordentlig i sin nystrøkne skjorte at man nesten måtte klype i ham for å forstå at han var levende. Alt han gjorde var gjennomtenkt og alt han sa var formulert på en sånn måte at jeg lurte på om han var en 100 år gammel mann i en 5 år gammel kropp. Sånn i etterpåklokskapens lys kan det jo hende at det var akkurat det han var.

Jeg legger stort sett godsiden til når jeg møter nye mennesker. Jeg vil gjerne gi alle en sjanse og spesielt i jobbsammenheng. Da jeg hilste på, la oss kalle henne Magda, strittet alt i meg ved første berøring. Det er nesten som når jentene i Charmed hilser på folk og får et syn. Alt jeg kjente var kulde og falskhet og jeg kan ikke, verken før eller siden, huske å ha kjent noe sånt.

Etter noen dager tenkte jeg ikke spesielt mer over det, jeg ble vant til hennes måte å lede samlingsstunden på, hennes måte å leke på, hennes måte og fortelle barna at de ikke kunne leke med plastikklekene som de likte så godt (de ble for øvrig samlet sammen, lagt i store søplesekker og gitt bort fordi det var ”feil” leker), og at de i stedet skulle leke med kongler og pinner. Snakk om mange skuffede ansikter. Det som var det mest interessante var at sønnen hennes alltid var den som var mest hardhendt og småvoldelig når barna lekte, og han ville alltid ha et annet navn når de lekte. Hvis noen ropte hans egentlige navn, tente han på alle plugger og brølte at han ikke het ”Bertholomeus” men at han het ”Petter” og ville ha seg frabedt å bli kalt noe annet. Jeg har mange ganger tenkt på hvorfor men jeg har ikke noe annet svar enn at han kanskje ønsket å være helt vanlig, sånn som de andre barna.

En dag var jeg skikkelig muggen da jeg våknet. Jeg kan ikke huske å vært så muggen noen gang, og i stedet for å stå i samlingsstunden og spre dårlige vibrasjoner, valgte jeg å sitte inne på kjøkkenet til stunden var ferdig. Ikke kunne jeg vite at det var som å skyte meg selv i leggen hva gjelder Magda.

Da kvelden kom, ringte jeg til Magda for å si unnskyld for at jeg var så sur under morgensamlingen. Jeg hadde selvsagt dårlig samvittighet og hadde lettet mitt hjerte for sjefen som smilende oppfordret meg til å ringe og ta en prat sånn at det var ute av verden. Det er antagelig det dummeste jeg har gjort. Hun synes det var en HELT uakseptabel oppførsel og ville snakke med sjefen min, for sånn kunne vi ikke ha det.

Sjefen ble sittende en time i telefonen, og da hun kom tilbake måtte jeg bli med henne inn på kjøkkenet for ”en prat”. Jeg skjønte jo at det var noe i gjære, men at hun faktisk skulle gi meg sparken fordi jeg hadde vært ”uforskammet” mot Magda (som var PRAKTIKANT i barnehagen!) hadde jeg aldri trodd. Jeg prøvde igjen å forklare hva som hadde skjedd den dagen, at jeg hadde sagt til Magda at det var bedre at jeg holdt meg unna en halvtime og ikke overførte sura mi til barna, og at jeg beklaget at jeg hadde vært gretten. Det var tydeligvis ikke bra nok. Magda hadde hjernevasket sjefen.

Jeg gikk opp på loftet, pakket koffertene mine mens tårene trillet, ringte en kompis som kom og hentet meg og på den måten fikk jeg meg i alle fall et nytt sted å bo på ti minutter, så noe var det jo bra for.

Et par dager etter ringte sjefen. Foreldrene hadde fått høre hva som hadde skjedd og de nektet å sende barna sine i barnehagen hvis ikke jeg fikk jobben tilbake og Magda sparken. Gjett hvem som jublet! Rettferdigheten seirer som regel, jeg aner ikke hva som skjedde med Magda men jeg håper hun ikke har ødelagt for flere på sin ferd. Jeg ble selvsagt ikke lenge i barnehagen, bare til jeg fant meg en ny jobb.

Etter at dette skjedde ville jeg finne ut mer om Steinerskolen og Rudolf Steiner. Mye fordi jeg hadde reagert som jeg gjorde på Magda. Det er jo ikke hverdagskost å mislike noen på den måten med en gang man tar noen i hånda. Jeg kontaktet (faktisk!) en amanuensis i religionsvitenskap ved Menighetsfakultetet i Oslo og fikk et par timers opplysning sammen med ham. Han ga meg også en bok, jeg husker ikke nå hva den het, men alt dette la i alle fall grunnlag for min STORE og DYPE skepsis for alt som har med Steinerskolen å gjøre. (det skal nevnes at jeg vet flere som har gått der som er normale i sjel og sinn altså, det er den overordnede pedagogikken jeg ikke liker. OG Rudolf Steiner. Han ser ut som djevelen selv.)

Det er mulig jeg burde snakket med noen som har et annet syn på saken enn Menighetsfakultetet, men det holder for meg. Jeg kjenner med hele meg at jeg ikke vil ha noe med den pedagogikken å gjøre, ever again. Ikke bare pga Magda, men også pga alt jeg har lest i ettertid. Jeg ser på meg selv som ganske tolerant, vidsynt og åpen, men når det kommer til dette er jeg så steil at jeg nesten blir overrasket over meg selv. ALT stritter imot. Jeg er faktisk litt redd Steinerideologien.

Ikke rart Jens er ei pingle. Han har bare fått leke med kongler og pinner han stakkars. Han måtte sikkert sitte bakerst i klasserommet og øve på vokalene sine også 😉

Blogglisten

En kommentar om “Fru Sterke Meninger

  1. Herremin for en opplevelse! Enda godt at rettferdigheten seiret…skremmende å tenke på at sånne mennesker i det hele tatt får lov til å oppdra fremtiden vår – denne dama høres ihvertfall ikke ut til å være i vater for fem flate øre!!
    Og jeg fikk enda en grunn til å mislike Jens, enda mer enn jeg allerede gjør:P

    Ha en fin kveld:)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s