Fru Politisk Ukorrekt


Jeg får litt sure oppstøt av at alt skal være så politisk korrekt. Det virker som om folk bare har meninger om ting fordi ”alle andre” har det. Det å ha meninger har blitt trendy, men når de ikke alltid er så gjennomtenkte, hva er vitsen da? (det er nesten som bukser med lavt liv, det er ikke alt som kler alle fordi om det er moderne.) Det er vel og bra å ha meninger om ting, jeg er den første til å rekke hånda i været der, men jeg vil helst ha MINE meninger og ikke alle andres.

Jeg er en av de som alltid har likt pels og som alltid har ønsket meg en.
Spesielt på dager som dette når vi våkner opp til 21 minusgrader. Da burde det vært påbudt med pels. Det hjelper ikke med stillongser og boblebukser, dunjakker og Thinsulate-votter og store fuskepelsluer. Det er KALDT uansett. Hadde jeg derimot hatt en knelang pels, hadde jeg holdt meg så varm at jeg til og med kunne vært tilbøyelig til å fortsette å gå fra Natonaltheateret.

Jeg er en dyrevenn. Jeg ER det! Jeg gråter 99% mer av at hesten i en cowboyfilm blir drept, enn at cowboyen får skalpen revet av. Hesten er uskyldig. Alle dyr er uskyldige.

Der jeg kommer fra, er pelsdyr en industri. Pelsdyrfarmene står på rekke og rad og folk går rundt i rødrevpelser, blårevpelser, sølvrevpelser og mink. Sikkert en og annen ulv også, men det er hemmelig. Oldefaren min hadde pelsfarm. Slektningene mine har pelsfarmer. Det er dette de lever av. Jeg liker det ikke, jeg har grått mang en gang av å se hvordan de bor, i små bur, de er livredde, de løper frem og tilbake og ser helt paniske ut, det er helt forferdelig. Men samtidig har jeg vært med å drepe dem og å flå av dem pelsen sånn at den kan prepareres for fine plagg. Fine plagg jeg har lyst på.

Her på Østlandet er det ikke lov å si høyt at man liker pels. Hvis man sier det, får man så hatten passer. Av folk som har så mange meninger om så mye som alle andre har meninger om, at det nesten er lov å le av dem. Skuespillere og filmstjerner og dama til Stordalen må være så mye mot pels som de bare vil for min del. (kan noen fortelle meg hva det er med snart fru Stordalen som er så interessant at Elle har prøvd å få et intervju med henne i 4 år?) Når man nekter å stille opp til intervju i et magasin fordi bladet ikke har tatt et standpunkt i forhold til pels, så har du ganske skarpe meninger. Og det er vel og bra! Gud bevare hennes meninger. Men dere andre, som synes at hun er så kul at dere bare adopterer det hun sier, har dere for eksempel ikke lest Elle de siste årene da, fordi de har vist fram plagg med en og annen pelsdott på, eller har dere ikke tenkt over saken før hun kom på forsiden?

Dere som er så imot pels, hva med de menneskene som bor i land der pels er en helt naturlig del av hverdagen? Der ingen leer på et øyelokk fordi de går i selskinnsbukser, hvalrossanorakker, ulvepelser, bjørnepelser, reinsdyrsluer, polarrevjakker, kengurufrakker eller nordafrikansk jordekorn-hatter? Hva synes dere om det? De bruker plagg for å holde varmen, det er noe de alltid har gjort i deres kultur og de kommer til å fortsette med det. Hva med dem? Skal de ikke få lov til å holde varmen lenger? Hva med pels på anorakken? Pels i vottene? Pels på skolissene?

Eller er det bare fine damer i minkpels som vandrer rundt på Frogner dere er så imot? (og er det da pelsen dere er irritert på, eller er det det faktum at hun faktisk har råd til å bruke 50 000 på en kåpe, som er verst å svelge?)
Hvis jeg hadde kjøpt meg en splitter ny mink, hadde dere synes jeg var et grusomt menneske da? Hadde det vært bedre om jeg kjøpte en gammel, fordi vintage er fantastisk og brukt er ìn og jeg dermed ikke hadde vært medvirkende til å opprettholde oppdrett og slakting av små uskyldige dyr? Går dere ikke i saueskinn heller, dere som er så imot? Eller er det greit fordi vi tross alt spiser kjøttet? Hva med kanin og elg? Det er vel også greit? Men altså ikke mink eller rev. De skal bare leve fritt i skogen og leve herrens glade dager og ingen skal få jakte på dem. I allefall ikke til pelsdyrbruk. Skal man masseslakte all pelsdyrnæring og legge den brakk? For man kan jo ikke slippe dem ut i skogen, da dør de jo (eller kommer inn i hagen til folk og DA blir det rabalder da – ROVDYR i hagen! Iiik!)

Hva med fuskepels? Er det så mye bedre? Det er sikkert ikke miljøvennlig engang, det er jo laget av syntetisk materiale som sikkert er skadelig for ett eller annet! Og fordi den ikke har god kvalitet, vil den etter hvert fylle opp søppledynga som er for full allerede. Er det bedre? Og hvis du går i fuskepels, betyr ikke det bare at du EGENTLIG ville hatt en ordentlig en?

Jeg har sikkert rotet meg inn i et edderkoppnett nå. Jeg har sikkert motsagt meg selv og argumenter meg langt ut på jordet, men det får så være. Poenget er at jeg liker pels. Jeg elsker pels. Jeg har lyst på en pels og jeg kommer til å kjøpe meg en pels. Og jeg har lyst til å HA LOV til å like pels uten at noen kaster maling på meg eller synes at jeg er en dyremorder. Jeg kommer selvfølgelig ALDRI til å gå i en pels som er laget av et utrydingstruet dyr, men rev eller mink, ja gjerne.

Neste gang jeg er hjemme i fjellbygda skal jeg ta meg en tur på farmen og se på revene som står i bur der. Jeg skal gråte en skvett, jeg skal forbanne de som driver med dette fordi revene ser så redde ut, jeg skal kjefte på for eksempel Knut og si han må slutte med dette, jeg skal få kjeft tilbake og få en lekse i hvor viktig pelsdyr er for næringa, og jeg skal til slutt si meg enig fordi jeg skjønner det fordi jeg er en landsens jente, og fortsette å ønske meg en fluffy sølvrev.

Ha en fin dag! 🙂

Blogglisten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s